Vzrostl i počet dopravních nehod. V průměru jich policisté na Ostravsku řeší okolo osmi za den, v celém kraji okolo 26. Jen v Ostravě jich ve středu bylo 34. „Při dopravních nehodách na různých místech kraje utrpělo zranění deset lidí. Vesměs se jednalo o lehká či středně těžká zranění,“ řekl Humpl.

Dalších 15 lidí se podle něj během středečního odpoledne a večera zranilo, když uklouzli a upadli na zasněžených nebo namrzlých chodnících či silnicích.

„Záchranáři k nim vyjížděli ve všech okresech Moravskoslezského kraje. Ve dvou třetinách případů se jednalo o poranění končetin, ve čtyřech hlavy a ošetřit bylo nutno také jednoho pacienta s poraněním hrudníku,“ vyjmenoval.

Polovinu zraněných podle něj tvořily osoby nad 70 let. Právě starší lidé, často se zhoršenou pohyblivostí, jsou při nepříznivých podmínkách, jako je sníh a námraza, mnohem zranitelnější. Přestože počet úrazů souvisejících se zimou ve středu vzrostl, záchranáře i v tomto ročním období více zaměstnávají jiné úrazy či nemoci.

Video
Video se připravuje ...

Většina silnic na jižní Moravě je kvůli středeční sněhové nadílce sjízdná s velkou opatrností Zdeněk Matyáš

V průměru totiž každý den registrují okolo 290 ošetřených pacientů. V případě policejních statistik je to ale opačné. V průměru se v Ostravě a nejbližším okolí denně stane osm kolizí. Ve středu toto číslo výrazně stouplo. Dopravní policisté řešili 34 nehod. Z toho 24 odpoledne, kdy sněžilo nejintenzivněji.

„Provoz na moravskoslezských silnicích pokrytých často sněhem komplikovala na mnoha místech vozidla, která uvízla na komunikacích,“ řekla mluvčí moravskoslezské policie Gabriela Holčáková. Nejvíc nehod se podle ní stalo v době, kdy sněžilo a navíc byla odpolední dopravní špička.

„Tyto události se obešly bez těžkých poranění, byla způsobena škoda na majetku, případně došlo k lehkým poraněním. Často řidiči nepřizpůsobili rychlost jízdy stavu a povaze vozovky. Dostávali smyk a narazili do dalších vozů, oplocení či svodidel,“ doplnila.

V Jihočeském a Jihomoravském kraji se bude ve čtvrtek večer a v noci na pátek místy tvořit náledí, varuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Riziko se týká poloh pod 600 metrů nad mořem. Varování meteorologů platí od dnešních 18:00 do pátečních 08:00.

Na jihu a jihovýchodě Česka se v této době bude místy tvořit náledí a zmrazky. Na pozoru by se měli mít především motoristé, kluzké ale mohou být i chodníky. „Řidiči a chodci by měli věnovat zvýšenou pozornost místním podmínkám,“ vyzývají proto meteorologové.