Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Krupobití i přívalové deště: Pojišťovny sčítají škody za rozmary počasí, jdou do desítek milionů

Autor: ČTK - 
9. června 2020
13:58

Víkendové bouřky způsobily klientům pojišťoven stovky škod za desítky milionů korun. Jde zejména o vytopené sklepy a garáže, kroupy poničily střechy a karosérie aut. Nejpostiženější oblasti byly v jižních Čechách, na Olomoucku a na Vysočině, vyplývá z ankety mezi největšími pojišťovnami.

Generali Česká pojišťovna má po víkendových bouřkách a přívalových deštích, které vyústily v bleskové povodně, k úterním 10:00 od klientů nahlášeno 470 škod za 30 milionů korun.

„Klienti nám hlásí své škody nejvíce z Jihočeského kraje, Olomouckého kraje a z Vysočiny. Z živlů škodily především přívalové deště a krupobití. Ty způsobily nejčastěji zatopené sklepy a garáže, kroupy pak ničily střechy, fasády, skleníky, ale i automobily,“ řekla ČTK mluvčí pojišťovny Ivana Buriánková.

Nepostiženější jsou jižní Čechy a Olomoucký kraj

Kooperativa k úternímu poledni eviduje 220 škod, jejich celkovou výši nyní odhaduje na 15,4 milionu Kč. Celkem 192 škod za 14,6 milionu Kč klienti hlásili v pojištění majetku, většinou šlo o vyplavené domy a domácnosti nebo škody způsobené kroupami. Na 28 škod za 800 tisíc Kč, které většinou na vozidlech způsobily kroupy, vzniklo v havarijním pojištění. Škody klienti hlásí hlavně z Olomoucka, z obcí Šumvald a Troubelice a z Jindřichohradecka. Nejpostiženějšími kraji jsou Jihočeský, Olomoucký a Vysočina, uvedl mluvčí pojišťovny Milan Káňa.

Uniqa do 11:00 registrovala škody, z nichž třetinu tvořila poškozená auta a dvě třetiny stavby, hlavně rodinné a rekreační domy. Škody na objektech byly podle mluvčí Evy Svobodové způsobené velkou vodou, zatečením, krupobitím. Celková škoda zatím šplhá ke třem milionům korun.

Pojistné události do pěti milionů korun

První stovky škod z víkendových bouřek má i ČSOB Pojišťovna. „První hlášení se vztahovala k sobotním kroupám v jižních Čechách, konkrétně okolí Jindřichova Hradce, Třeboně, Nové Bystřice a Slavonic. Pak se přidala ještě část Vysočiny,“ uvedl mluvčí Petr Milata. V neděli trápily přívalové deště a záplavy Olomoucko. Vesměs jsou hlášeny zatím malé škody.

„Očekáváme do 100 až 150 pojistných událostí do pěti milionů korun. Lze ale očekávat, že tato částka vzroste kvůli zatím nevyčísleným zemědělským škodám z jižních Čech,“ podotkl Milata.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi