Medardovský týden bude bohatý na srážky. Zatímco během středy očekáváme vydatné srážky v jižní polovině území, od čtvrtka musíme počítat se srážkami lokálními, které budou spojené s bouřkami. Bouřek bude od pátku přibývat a zejména o víkendu mohou být bouřky opět silné. Tedy doprovázené přívalovým deštěm a krupobitím.

Opět tak bude hrozit krátkodobé rozvodnění menších toků, takzvané bleskové povodně. O víkendu k nám bude proudit teplý a vlhký vzduch od jihovýchodu až východu, který přinese až 28 °C. Naši pocitovou teplotu bude výrazně zvyšovat vlhkost vzduchu – bude dusno a cítit se budeme jako v prádelně.

Už během úterý bude více srážek než v pondělí – pršet bude zejména v jihozápadní části území, kde může spadnout až 10 mm. V noci na středu a během středečního dne budou srážky od jihu až jihozápadu přibývat, postupně se rozšíří na většinu území. V jižní polovině území se bude místy jednat i o srážky vydatné – srážkové úhrny se zastaví i přes 20 mm. Bouřky se budou vyskytoval pouze ojediněle. 

V jižních a středních Čechách platí výstraha

Během středy by řeky měly překročit místy i druhý povodňový stupeň ze tří, čili stav pohotovosti. Menší toky by měly kulminovat ve středu během dne, Lužnice ve čtvrtek. Nejvyšší vzestup se předpokládá v povodí Blanice. Vyplývá to z výstražné informace Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Výstraha s vysokým stupněm nebezpečí platí pro Jihočeský kraj a dva okresy Plzeňského kraje.

Pršet bude také ve středních Čechách a v kraji Vysočina, kde meteorologové očekávají 50 litrů vody za 24 hodin. Výstraha s nízkým stupněm nebezpečí tam platí od úterních 18:00 do noci ze středy na čtvrtek. Opatrní by měli být zejména řidiči, protože lze očekávat vodu na vozovce.

Vzhledem k předpokládaným dešťům a vysokému nasycení povodí očekávají meteorologové vzestup hladin řek také v některých okresech Vysočiny, dále na Znojemsku, ve Zlínském a Moravskoslezském kraji. Vyloučit tam nelze první povodňový stupeň, tedy bdělost.

Během čtvrtka a pátku se bude déšť nebo bouřky vyskytovat místy a srážkové úhrny se budou pohybovat do 20 mm. Během víkendu očekáváme během odpoledních hodin déšť a bouřky na většině území a podle současných předpokladů se bude opět ojediněle jednat i o silné bouřky doprovázené přívalovým deštěm o intenzitě i přes 35 mm. 

Přívalové povodně v historii

Přívalové neboli bleskové povodně, které jsou spojeny s intenzivními bouřkami, se na našem území vyskytovaly vždy. V historických záznamech o přívalových povodních najdeme stejné vysvětlení jako tuto neděli – extrémní přívalové srážky byly spojeny s bouřkami, které se v rychlém sledu vyskytly na stejném místě. V historických záznamech se také často objevují zmínky o intenzivním krupobití. Katastrofální dopady měly přívalové povodně na našem území v letech 1043, 1094, 1122, 1127, 1401 a 1672.

Sledujte radar Blesku

V Praze došlo k přívalovým povodním na Vltavě v letech 1141, 1250, 1433 a 1563. Nejvíce to vypadá na 200 mm/hod: V roce 1872 spadlo na Berounce při přívalových povodních 200 mm za hodinu. Z posledních letech jsme extrémní srážky při bleskových povodních zaznamenali 31. 5. 2016, kdy ve městě Albrechtice, v okrese Bruntál, spadlo celkem 145 mm, z toho 120 mm za hodinu. V roce 2009 24. června byly nejvyšší srážkové úhrny naměřeny na Novojičínsku v Bělotíně, kde spadlo 124 mm během tří hodin.

Dusno a prádelna 

Ve druhé polovině týdne bude do Česka proudit teplý a vlhký vzduch od jihovýchodu až východu, nejvyšší odpolední teploty se budou zastavovat na letních hodnotách, tj. 24 až 28 °C, vyloučené není, že o víkendu naměříme letošní první tropický den – tj. 30 °C. Naši pocitovou teplotu, tedy subjektivní vnímání teploty lidským organismem, bude ale výrazně zvyšovat vysoká vlhkost vzduchu.

Cítit se budeme jako v prádelně. Vlhkost vzduchu kolísá v průběhu dne, což souvisí s teplotou vzduchu. Proto maximum nastává většinou ráno (příznakem jsou po ránu mlhy), nejmenší je naopak v době kulminace teploty vzduchu. Velkou roli však hraje i chod větru – jeho vyšší rychlost většinou vlhkost snižuje.

Fotogalerie
64 fotografií