V pátek očekáváme další přechod frontálního systému. Ale srážky se budou vyskytovat zejména na severu území a srážkové úhrny už nebudou tak vysoké jako v předešlých dnech - nejčastěji se zastaví od 1 do 5 mm. Na horách budou zpočátku dne většinou sněhové. A také vítr bude foukat pouze mírný jihozápadní o rychlosti do 20 km/h, ovšem na severovýchodě území na horách přechodně s nárazy kolem 50 km/h. Jinak bude oblačno až zataženo, na severu občas déšť nebo přeháňky, během dne přechodně polojasno. Odpolední teploty budou i nadále vysoko - mezi 8 až 12 °C.

Jak bude o víkendu? Sledujte radar Blesku.

Z víkendu bude méně oblačnosti v sobotu

V porovnání s pracovním týdnem bude víkendové počasí klidnější, v sobotu se můžeme těšit až na šestihodinovou délku slunečního svitu. V sobotu bude zpočátku dne oblačno, ojediněle mrholení. Postupně bude polojasno. Noční teploty 5 až 1 °C. Denní teploty 6 až 10 °C. V neděli bude oblačno až zataženo, ojediněle mrholení. Jen ojediněle polojasno. Noční teploty 2 až -2 °C. Denní teploty 3 až 7 °C.

Zima si bere dovolenou i příští týden

V porovnání s prvním lednovým týdnem budou teploty v příštím týdnu sice nižší, nicméně i nadále nadprůměrné - většinou se budou zastavovat těsně pod hranicí 10 °C. A i nadále budou přes střední Evropu postupovat jednotlivé frontální systémy od západu, takže oblačnosti i srážek bude hodně.

V pondělí bude oblačno až zataženo, občas déšť nebo přeháňky, na horách přechodně i srážky sněhové. Noční teploty 3 až -1 °C. Denní teploty 3 až 7 °C. V úterý bude oblačno až zataženo, občas déšť nebo přeháňky, na horách, přechodně od vyšších poloh, srážky sněhové. Noční teploty 2 až -2 °C. Denní teploty 3 až 7 °C. Ve středu bude zataženo, občas déšť nebo přeháňky, na horách srážky sněhové. Noční teploty 3 až -1 °C. Denní teploty 4 až 8 °C.

Hory beze sněhu

Rekordně vysoké teploty na přelomu roku udělaly definitivní tečku za přírodní sněhovou pokrývkou v horských oblastech. Zbytky přírodního sněhu najdeme pouze na vrcholcích Krkonoš od nadmořské výšky 1300 m nad mořem, v tomto období bylo takto málo sněhu naposledy před 16 lety. Také v letech 2014 a 2016 bylo v první polovině ledna na horách málo přírodního sněhu - sněhová pokrývka se pohybovala nejčastěji do 10 cm. Občasné sněžení nebo sněhové přeháňky se do hor vrátí až v příštím týdnu. Teplota v hladině 850 hPa, tedy ve výšce 1,5 km, se bude většinou pohybovat už pod bodem mrazu. Ale podmínky pro lyžování se budou zlepšovat pouze pozvolna.

Silné mrazy v Evropě severovýchodní a východní

Zatímco v Evropě střední a západní panují výrazně nadprůměrné teploty a změna se v nejbližším období nečeká, do Evropy severovýchodní se dostal původem arktický vzduch a teploty tam klesají hluboko pod bod mrazu. O víkendu budou v Moskvě teploty po ránu klesat až k -30 °C, odpolední se budou pohybovat na -24 °C. V Kyjevě budou víkendové ranní teploty klesat k -12 °C, odpolední vystoupí na -7 °C.

Video
Video se připravuje ...

Autem na lyže: České i evropské destinace Videohub