Už středeční ráno bylo nezvykle teplé – v 7 hod. hlásila stanice Praha-Karlov 9,1 °C, České Budějovice 8,5 °C a Churáňov 3,4 °C. Ve 13 hod. se teploty místy šplhaly přes 13 °C a pokořeny byly teplotní rekordy – nejčastěji z roku 1993, např. v Českých Budějovicích bylo 12,6 °C, v Praze-Libuši 13 °C, v Kuchařovicích 13,3 °C, v Doksanech 12,6 °C. Rekord z pražského Klementina je pro 24. ledna z roku 1834 na 13,8 °C. Teplotně jsme nadprůměrní až o 12 °C, než je pro toto období běžné. Nejtepleji bylo v jihomoravských Dyjákovicích, kde naměřili 14,7 stupně Celsia.

Sledujte vývoj počasí na radaru Blesku

Pocitovou teplotu snižuje čerstvý až silný jihozápadní až západní vítr s nárazy o rychlosti 70 až 90 km/h, takže pocitově je 0 až 7 °C. Na Milešovce vítr dosahuje v nárazech rychlosti 104 km/h, v nižších polohách v Kocelovicích 93 km/h, v Plzni a v Praze-Ruzyni 70 km/h.

Silný vítr způsobil také komplikace v dopravě. Zhruba na 20 místech spadly na koleje stromy. Hasiči Správy železnic kvůli tomu zasahovali hlavně v Praze, na Plzeňsku, Liberecku, Českobudějovicku, Chebsku a Chomutovsku.

Poblíž Jíloviště u Prahy odpoledne havarovalo osobní auto, na které spadl strom. Sedmašedesátiletý řidič utrpěl zranění. Mezi obcí Hřensko na Děčínsku a státní hranicí s Německem se pak na silnici svalil pískovcový blok o velikosti osobního auta. Několikatunový balvan prorazil zátěžový plot. Nikdo se nezranil. Silnice I/62 je zavřená, hrozí tam pád dalších kamenů.

Večer a v noci budou nárazy větru částečně slábnout, neměly by přesáhnout 72 km/h. Za studenou frontou dnešního systému se pak trochu ochladí.

Větrno bude i během noci na čtvrtek a ve čtvrtek – nárazy větru se budou pohybovat kolem 70 km/h, na horách 90 km/h. Větrno bude do soboty.

Ve čtvrtek bude oblačno, místy přechodně i polojasno. Na severu a severovýchodě místy bude pršet na horách nad 600 metrů se objeví přeháňky smíšené nebo sněhové. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat okolo 6 až 2 °C. Nejvyšší denní teploty vyšplhají na 5 až 9 °C, na horách bude kolem nuly. Vát bude opět čerstvý západní až severozápadní vítr 4 až 8 m/s, na západě Moravy až 10 m/s, místy s nárazy 15 až 20 m/s (55 až 70 km/h), na horách až 25 m/s (90 km/h). Odpoledne bude vítr od západu postupně slábnout.

V pátek se počasí příliš nezmění, bude zataženo, až oblačno, zpočátku místy polojasno. Odpoledne a večer přijde déšť, na horách bude sněžit. Noční teploty klesnou na +3 až -1 °C, při zmenšené oblačnosti až -3 °C. Přes den bude opět  5 až 9 °C, na východě a severovýchodě kolem 3 °C. Slabý západní vítr bude večer zesilovat.

V sobotu bude oblačno a až polojasno, lyžaře potěší, že na horách bude sněžit. Postupně bude ovšem ubývat oblačnost, až do vyjasnění. Noční teploty se budou pohybovat od  +2  až do  -2 °C. Nejvyšší denní teploty oproti pátku klesnou na 3 až 7 °C. Meteorologové předpokládají, že opět bude větrno.

Počasí přes den se nezmění v neděli, bude polojasno až oblačno, v noci budou teploty okolo 0 až -4 °C. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat od 3 až do 7 °C.