V pondělí bude polojasno nebo jasno, během dne až oblačno. Zejména na západě území se bude ve vyšších vrstvách atmosféry vyskytovat i prach ze Sahary. Už ranní teploty vysoko – mezi 16 až 12 °C. Denní teploty 23 až 29 °C.  Opět tak budeme přepisovat tabulky teplotních rekordů.

Přes Česko, zejména přes jeho západní část, vítr opět přenáší písečný prach ze Sahary. Jeho částice se ale pohybují výše v atmosféře, než tomu bylo o velikonočním víkendu, kdy byl kvůli vysoké koncentraci prachových částic vyhlášen smogový stav ve většině Česka. Na síti X to dnes ráno uvedl vedoucí oddělení kvality ovzduší brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Jáchym Brzezina.

Pohyb prachových částic je patrný na satelitních snímcích. Jeho přítomnost naznačují i údaje ze stanic měřících kvalitu ovzduší. Ty zaznamenávají vyšší koncentrace částic PM10, což je typické právě při přechodu písečného prachu. „Nárůst je ale nesrovnatelně nižší než minule a zcela potvrdit, že se jedná o vliv saharského písečného prachu zatím nelze,“ poznamenal.

Kvůli písečnému prachu může být v Česku opět pozorovatelný zákal na obloze. Prach může ovlivnit i maximální teploty a množství oblačnosti, uvedl dnes ČHMÚ.

Možnost opětovného dosažení či překročení 30 stupňů Celsia, jak tomu bylo v neděli, nevylučují meteorologové ani dnes. V ranních hodinách naměřili ve výšce 1,5 kilometru nad Prahou 18 stupňů Celsia. „To je naprosto bezprecedentní teplota, kterou máme běžně u nás v červnu a červenci při vlně veder,“ uvedli.

V úterý bude polojasno až oblačno, postupně od západu přibývání oblačnosti a večer na západě místy déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky. Ranní teploty 15 až 10 °C. Denní teploty 23 až 28 °C.

Aktuální vývoj počasí můžete sledovat na radaru Blesku 

Ve středu bude počasí u nás pod vlivem vlnící se studené fronty. Bude oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky. Srážky začnou ustávat večer. Ranní teploty 11 až 7 °C. Denní teploty jen mezi 11 až 15 °C.  


Ve čtvrtek bude polojasno, při zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky. Ranní teploty 6 až 1 °C, ojediněle přízemní mrazíky. Denní teploty 14 až 18 °C.  V pátek bude oblačno až polojasno, místy přeháňky. Ranní teploty 6 až 1 °C, ojediněle přízemní mrazíky. Denní teploty 18 až 22 °C.  

Ve druhé polovině týdne ubyde deště, obloha bude polojasná a postupně se bude oteplovat. O víkendu by se tak teploty přes den mohly dostat nad 20 stupňů Celsia. Na začátku příštího týdne se ale podle týdenní předpovědi opět ochladí.

O víkendu už půjdou teploty opět nahoru

I druhý dubnový víkend přinese velmi příjemné teploty, které budou atakovat letní hodnoty. V sobotu bude polojasno až oblačno, místy přeháňky. Ranní teploty 11 až 7 °C. Denní teploty 20 až 24 °C. V neděli bude polojasno. Ranní teploty 11 až 7 °C. Denní teploty 20 až 24 °C.  

První dubnová dekáda přinese nejvyšší teploty 

Hned příští pondělí ale počasí u nás s největší pravděpodobností ovlivní studená fronta a teploty půjdou opět dolů a vypadá to, že tentokrát ochlazení vydrží daleko déle – v odpoledních maximech se budou teploty plně pohybovat do 15 °C a také oblačnost bude hodně proměnlivá. Na návrat letních nebo dokonce tropických teplot to nejméně do 25. dubna nevypadá.

Fotogalerie
83 fotografií