Příští týden se oteplí, rtuť teploměru se může přes den vyšplhat až na devět stupňů Celsia. Poté začnou teploty klesat. Začátek března bude nejchladnější a zároveň bohatý na srážky. Vyplývá to z měsíční předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

„První týden období (16. až 22. února) bude nadprůměrný, zejména jeho závěr. Jako nejchladnější se jeví týden od 2. do 8. března, který by měl být podprůměrný ve srovnání s dlouhodobým průměrem,“ uvedli meteorologové. Nejvíc srážek spadne začátkem března, průměrný týdenní úhrn by měl dosáhnout deseti milimetrů.

Další týden bude pršet naopak minimálně. Dlouhodobá průměrná teplota pro příští čtyři týdny je podle meteorologů 1,6 stupně Celsia. Nejteplejší bylo toto období v roce 1990 s průměrem 5,8 stupně. Naopak nejchladněji bylo v roce 1987, kdy průměr činil minus 4,3 stupně Celsia.

Srážek v období od 16. února do 15. března spadlo průměrně mezi 31 a 41 milimetry. Nejméně jich bylo v roce 1991, a to jen tři milimetry, naopak nejvíc v roce 2000 s úhrnem 84 milimetrů.

Dlouhodobý výhled nepostihuje všechny možné odchylky od nejpravděpodobnějšího vývoje počasí, ale vyjadřuje jen očekávaný trend ve vývoji počasí, upozorňuje ČHMÚ.