Pro téměř všechny kraje České republiky platí do čtvrtečních 21 hodin výstraha kvůli silnému sněžení, sněhovým jazykům a silnému větru. Podle meteorologů ve většině krajů v polohách nad 400 metrů může během dneška připadnout dalších 10 centimetrů. Výstraha platí zatím do 23 hodin.

Na většině České republiky může dnes vydatně sněžit – nejdříve na horách, odpoledne i v nižších polohách. Sněžení má ustat hodinu před půlnocí, až do pátečního poledne se ale mohou v horských oblastech tvořit zrádné sněhové jazyky. Silné sněžení má během dneška zasáhnout Karlovarský, Plzeňský, Pardubický, Královéhradecký, Liberecký, Ústecký, Olomoucký, Moravskoslezský kraj a Vysočinu, a to už od 400 metrů nad mořem. 

Silnice v Pardubickém kraji pokryl sníh. Jeho slabá vrstva leží na státních komunikacích i na méně frekventovaných cestách. Na mnoha místech je po solení rozbředlý, informují krajští silničáři. 

Sněžení, které od středečního večera zasáhlo Plzeňský kraj, zhoršuje sjízdnost na silnicích. V nejvyšších polohách Šumavy napadlo kolem deseti centimetrů sněhu, sníh se drží zhruba od nadmořské výšky 500 metrů. V nižších polohách po chvíli taje. Srážky přicházejí ve vlnách, a přechodně tak situaci zhoršují, silničáři přesto drží všechny silnice sjízdné. 

Silnice na jižní Moravě jsou sjízdné jen se zvýšenou opatrností. V regionu od noci sněží, hlavní tahy jsou sice holé a mokré, na vedlejších ale místy leží uježděná vrstva tajícího sněhu.

V Ústeckém kraji jsou silnice sjízdné se zvýšenou opatrností. Řidiči musí počítat místy se sněhovými jazyky, na horách se závějemi a silným větrem.


Rozbředlý sníh, vítr a na mnoha místech se tvořící ledovka komplikují dnes ráno dopravu na Vysočině. Na Žďársku se tvoří sněhové jazyky. Na hlavních silnicích je rozbředlý sníh po chemickém ošetření, na vedlejších leží ujetá vrstva sněhu krytá posypem.

Silnice v Libereckém kraji pokryl nový sníh a sjízdné jsou se zvýšenou opatrností. Na Liberecku a Semilsku nadále platí kalamitní stav, který v úterý večer vyhlásil ČEZ kvůli vysoké poruchovosti zaviněné silným větrem. V kraji zatím není uzavřená žádná silnice.

V Královéhradeckém kraji místy sněží, silnice jsou většinou mokré a sjízdné se zvýšenou opatrností. V okrese Hradec Králové stále platí energetiky vyhlášený kalamitní stav. 

Viditelnost na silnicích ve Zlínském kraji dnes ráno místy snižují sněhové přeháňky nebo déšť se sněhem. Motoristé by měli být opatrní zejména na Vsetínsku.

V Olomouckém kraji v noci opět místy sněžilo, silnice jsou dnes ráno většinou holé a mokré. Pouze na některých vozovkách ve vyšších polohách jsou zbytky rozbředlého sněhu. Řidiči by si měli i dnes dát pozor na silný vítr i další sněhové přeháňky. 

Fotogalerie
11 fotografií