Sucho postihlo toky i podzemí vody. „Dosavadní sucho má podobný průběh jako v roce 2003, kdy bylo suché a horké léto. Rychle vyschla půda, klesly řeky, což se s určitým zpožděním projevilo i na podzemních vodách. Zatím to ale určitě není stoleté sucho, to tady byly jiné situace,“ uvedl meteorolog Jan Daňhelka.

Sucho nyní trápí všechny oblasti republiky. Podle Daňhelky nejsou regiony, které by na tom byly z tohoto pohledu výrazně lépe než jiné. „Je to v podstatě celoplošná záležitost,“ řekl.

U podzemní vody je situace z hlediska sucha podle Daňhelky o něco horší na severovýchodě Čech. Suché vrty lze ale najít v každé oblasti Česka. Podle aktuální zprávy ČHMÚ je v 30 procentech vrtů silné nebo mimořádné sucho, u více než poloviny je hladina v mezích normálu. „Lze předpokládat, že pokud nedojde k výrazným srážkám, které v dohledu deseti dnů nejsou, tak se bude situace ještě zhoršovat,“ doplnil Daňhelka.

Sucho bude řešit i vláda

Zmírnění dopadů sucha bude ve středu jedním z bodů, kterým se bude zabývat vláda na výjezdní schůzi v Ostravě. Ministerstvo zemědělství pro boj se suchem navrhuje rekonstrukci závlahových systémů, udržitelné hospodaření s půdou, efektivní využívání odpadních a srážkových vod a celkové posílení zadržování vody v krajině.

Materiál, který společně předloží ministerstva zemědělství a životního prostředí, počítá se vznikem koncepce státu pro boj s úbytky vody. Ta ale bude vznikat ještě dva roky.

Kvůli suchu se neurodilo

Zatím je sklizená necelá desetina ploch základních obilovin a 9,1 procenta ploch řepky. Loni bylo touto dobou „pod střechou“ 15,1 procenta obilovin a 29,2 procenta ploch řepky. Výnos u obilovin je nyní 5,54 tuny z hektaru, u řepky 3,19 tuny. Loňský výnos obilovin činil podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) 6,09 tuny z hektaru.


Podle červnového odhadu ČSÚ by úroda obilovin letos měla meziročně klesnout o 14,1 procenta na 6,815 milionu tun. Úroda řepky by se měla meziročně snížit o 21,8 procenta na 1,202 milionu tun. Zatím je sklizena ze 33 400 hektarů. Řepka se sklízí ve všech krajích kromě Karlovarského a Moravskoslezského.

Výnos obilovin by měl podle ČSÚ letos činit 5,23 tuny z hektaru, což je o 14,1 procenta méně než loni. „Snížení hektarového výnosu ve srovnání s loňským rekordním rokem se očekává u všech druhů základních obilovin, zejména pak u ozimého ječmene a ozimé pšenice,“ uvedl ČSÚ.

Tropy, bouřky, krupobití

Ve středu teploty v Čechách překročí 31 stupňů, na Moravě a ve Slezsku může být místy i přes 34 stupňů. V Čechách pak hrozí od středečního odpoledne silné bouřky. Upozornil na to v úterý Český hydrometeorologický ústav. Vedra začala už dnes, přes 31 stupňů se podle meteorologů dostanou dnešní teploty zejména v jižní polovině území.

V bouřkách, které hrozí v Čechách ve středu odpoledne, večer a v noci na čtvrtek může napršet až 30 litrů na metr čtvereční, hrozí krupobití a nárazy větru mohou dosáhnout rychlosti 72 kilometrů v hodině.

Riziko nebezpečí vzniku požárů rozšířil ČHMÚ na celou Moravu a Slezsko, v Čechách platí pro kraje Středočeský, Plzeňský, Jihočeský a v Praze.

Fotogalerie
9 fotografií