Sucho a vysychání spodních vod je dlouhodobý proces, letošní vzniká už od jara. Meteorologové rozlišují místo klasických stupňů různé typy sucha. „O klimatickém suchu mluvíme, když neprší. Následuje ho to půdní, kdy v půdě chybí voda, což se poté projeví na spodních tocích. A na zmenšené průtoky nakonec naváže ubývání podzemních vod. Na těch se sucho projevuje vždy až s určitým zpožděním,“ vysvětlil deníku hydrolog Jan Daňhelka.

Jako první sucho postihlo zemědělce, už od začátku sezony ho pociťují vodáci. Podzemní vody se ještě drží, ale pokud nezaprší, začnou vysychat studny. A to se v příštích dnech rozhodně nezmění, vydatné srážky nás podle meteorologů rozhodně nečekají, a pokud ano, spodním vodám to nijak nepomůže. 

Na mnoha místech v Česku padají teplotní rekordy a řada z nich již byla překonána. Meteorologové předpovídají, že po poklesu teplot, které nás čekají tento týden, se vedra na začátku srpna opět vrátí.

Největší vedra od roku 1880

Letošní červen byl podle amerického Národního úřadu pro ovzduší a oceány nejteplejším šestým měsícem roku od počátku měření v roce 1880.

Je téměř vyloučené, že by se rok 2015 nestal nejteplejším zaznamenaným rokem,“ uvedla odbornice z Národního úřadu Jessica Blundenová.

Červen byl teplý po celé planetě. Vedra zasáhla Španělsko, Rakousko, části Austrálie a Jižní Ameriky. V Jižním Pákistánu kvůli horkům zemřelo více než 1200 lidí.