Bouřky se vyskytnou i v Čechách, upozornili ve výstraze meteorologové. Maximální teploty vystoupají na 30 až 35 stupňů Celsia, na jihovýchodě až na 38 stupňů. Chladněji bude jen na západě a severozápadě Čech.

Během nedělního odpoledne a večera bude přes Česko přecházet studená fronta, na které se budou místy vyskytovat silné a velmi silné bouřky, ojediněle doprovázené nárazy větru kolem 90 km/h a přívalovým deštěm. Pravděpodobnost velmi silných bouřek je nejvyšší později odpoledne a večer ve východních Čechách, na Moravě a ve Slezsku.


V oblastech zasažených přívalovými srážkami meteorologové očekávají rychlý odtok vody ze svahů a rychlé rozvodnění malých toků, potoků a jindy suchých koryt. Voda místy může zatopit sklepy a podemlít silnice. Kvůli větru by lidé měli zajistit okna a upevnit zahradní nábytek či slunečníky. Lidé by si měli dávat pozor na pád uvolněných předmětů a ulomených větví.

Přestože bude pršet, přívalový déšť bude jen lokálního charakteru, proto na jihovýchodě území i nadále bude sucho s nebezpečím požárů.

Kvůli možnému přehřátí a dehydrataci organismu meteorologové doporučují omezit tělesnou zátěž a nepobývat na přímém slunci v poledních a odpoledních hodinách. Lidé by měli více pít neslazené nealkoholické nápoje bez kofeinu.