Situace na českých řekách je velmi špatná a není z čeho vybírat. „Sjízdný je střední tok Berounky, dolní tok Otavy, Vltava pod Vyšším Brodem, která je dotována Lipenskou přehradou, Morava pod Olomoucí a Dyje pod Novými mlýny,“ říká pro Blesk.cz Vojtěch Jančar z Českého kanoistického svazu.

Situace není lepší ani v sousedním Polsku nebo na Slovensku, kam čeští vodáci často vyrážejí. Jančar radí věnovat se jinému sportu, třeba jízdě na kole nebo pěší turistice. Pokud se vám ale po vodě stýská, zkuste vyrazit dále do Evropy.

„Určitě se najde voda ve Skandinávii, v alpských zemích,“ vyjmenovává Jančar. „To už ale chce trochu zkušeností, voda je tam divočejší než u nás,“ upozorňuje. Pokud zkušenosti nemáte, využijte služeb některých cestovek, které se výlety na vodu zabývají. 

Nazaprší a nezaprší

„Pokud nezačne vydatně pršet, situace se nezlepší,“ myslí si Jančar. „Země je vyprahlá, stejně jako spodní vody. Pokud to takto půjde dál, tak tento ‚vodní‘deficit se s námi potáhne až do zimy,“ doplňuje prognostiku pro naše řeky.

Že nezaprší, dokazuje předpověď na tento týden, stejně jako na ten následující.

Zítra se budou teploty pohybovat okolo 31 °C a ve čtvrtek to bude dokonce o tři stupně výše. V pátek ukáže rtuť teploměru 37 °C a z pátku na sobotu si užijeme i tropickou noc. Ještě o stupeň teplejší bude sobota. Meteorologové předpovídají tropické teploty také od neděle až do úterý, kdy by mělo být až 37 °C.