„Prevence je dostatečně se chránit před ultrafialovým zářením. Rozhodně bych nikomu nebránil v tom, aby chodil vůbec na sluníčko,“ řekl pro Blesk.cz přednosta Dermatovenerologické kliniky FN Královské Vinohrady MUDr. Petr Arenberg. Způsobů, jak se chránit, je víc – spoléhat nemusíte jen na opalovací krémy, možností je i speciální plážové oblečení.

Červená kůže? Popálenina 1. stupně

Nejdéle do osmi hodin na přímém sluníčku začne většině lidí pokožka červenat. „Vytvoří se přinejmenším takzvaný solární erytém, tedy začervenání kůže, které je nepříjemné. Pálí a působí bolest,“ upřesnil profesor Arenberg. Jedná se v podstatě o popáleninu prvního stupně.

„Někdy může dojít i k dalším škodám, kdy se obvykle vytvářejí už na kůži příznaky popálenin druhého stupně. Na pokožce se vlastně začnou vytvářet puchýře,“ uvádí Artenberg. Pokud chodíme na sluníčko dlouhodobě, tak každé takové spálení až do puchýřů může až dvojnásobně zvýšit vznik rakoviny kůže.

Namažte se i do vody

Ultrafialové záření proniká hluboko pod vodu. Řádově se dá mluvit až o metrech. „Ty hlouběji uložené partie těla se tolik nespálí do červena, ale určitě ramena nebo oblasti, které jsou jen občas vynořeny, tak se určitě spálit můžou,“ upřesnil Artenberg. Dávka ultrafialového záření ale kůži poškozuje i v hlubších vodách. Prý je to podobné, jako když na nás během dne svítí slunce přes okno.

Dětem se špatně tvoří pigment

Děti do jednoho roku by se neměly na sluníčku opalovat vůbec. Pokud to jde, měly by zůstávat někde ve stínu pod slunečníkem. „Dětská kůže je mnohem citlivější, takže na ně používáme speciální prostředky, které jsou většinou označovány příponou KIDS,“ míní Artenberg. Jejich pokožka má mnohem méně ochranných mechanismů než u dospělého člověka.

Hůře se jim tvoří vlastní pigment. Podle dermatologa tak u nich vznikají popáleniny od sluníčka mnohem snadněji. „Dokonce v dobách před 20 lety, kdy se říkalo, že mají běhat na sluníčku a budou zdravé, tak vlastně děti načerpaly většinu té celotělové dávky ultrafialového záření do 18 let,“ dodává k problému FNKV.

Pokud se spálíte do puchýřů, raději vyhledejte kožního lékaře

Pokud se už člověk spálí, měl by nejdříve vyzkoušet pěnové prostředky s obsahem různých vitaminů a dalších látek, které kůži zklidní. „Pokud to nestačí a vytvoří se třeba i puchýře, tak je potřeba buď používat nějaká lokální antihistaminika, která zklidní ten zánět, ale většinou je nejlepší zajít ke kožnímu lékaři,“ dodal přednosta Dermatovenerologické kliniky FN Královské Vinohrady Petr Arenberg.