„V nejbližším týdnu meteorologové ochlazení neočekávají,“ potvrzuje obavy z pokračujícího sucha Petr Dvořák, mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu. „Mohou přijít přeháňky a bouřky z tepla, ale jen velmi lokálně,“ dodává Dvořák. Tyto srážky sucho nevyřeší a navíc na mnoha místech nemusí pršet vůbec.

Teploty nad 37 stupňů vydrží minimálně do sobotního večera. Dnešek má být dokonce nejteplejším dnem v roce, rtuť teploměrů může šplhat až ke 40 °C.

Kolik jste na teploměru naměřili vy? Podělte se s námi a posílejte své fotografie s poznámkou, kde jste teplotu naměřili, na emailovou adresu tip@blesk.cz.

Sucho panuje v Česku už od února. Dopady má nedostatek srážek nejen na pěstitelské snahy zemědělců, ale i na přírodu. Na některých místech ve středních Čechách a v Polabí vadne dokonce už i volně rostoucí vegetace.

„Na suchu“ jsou i vodáci

Průtoky českých řek proto skomírají. Rekordně málo vody poznávají na vlastní kůži i vodáci. Na řadě míst musejí plavidla tlačit přes mělčiny. „Mnoho řek se dostalo nebo dostává k historicky nejnižším průtokům. Kde není možné dotovat průtok v řekách přehradní vodou, tak to pro vodáky není nijak radostné,“ řekl pro ČTK Vojtěch Jančar z Českého kanoistického svazu.

Ani odborný výhled meteorologů na 10 dní navíc s ochlazením a srážkami nepočítá. Horka tak vydrží nejméně do poloviny srpna, pravděpodobně ale až do začátku září.

Podobná sucha zažilo Česko podle ČHMÚ např. v letech 1874 a 1904. Naposledy pak možná krátce po druhé světové válce – v roce 1947 následovalo ale velmi teplé léto po kruté zimě. Letos oproti tomu v nížinách téměř nesněžilo.

Fotogalerie
5 fotografií