„Na velké většině stanic padly teplotní rekordy pro 7. srpen, včetně stanic s nejdelší historií pozorování,“ uvedli meteorologové. Teploty se zatím podle nich převážně pohybovaly mezi 34 a 38 stupni. Přes 38 stupňů zaznamenaly stanice v České Lípě, Poděbradech, Staré Boleslavi, Dobřichovicích a v Husinci-Řeži.
   
Doposud nejteplejším dnem roku byl 22. červenec, kdy bylo v Husinci-Řeži 39,2 stupně. Tuto teplotu se v pátek podařilo překonat. Meteorologové naměřili 39,3. Je možné, že teploty ještě o něco stoupnou.
    
Horka a sucha by podle meteorologů měla trvat ještě nejméně 14 dnů. Pršet má sporadicky. I v druhé půlce prázdnin tak mají být teploty nadprůměrné. Pokud se předpověď vyplní, budou letošní prázdniny nejteplejší a nejsušší v historii měření.

Přibývá kolapsů

Lidé by v tropických teplotách měli omezit pohyb a tělesnou zátěž venku a pobyt na přímém slunci. Přibývá kolapsů, v Praze jich ve čtvrtek ošetřili nejvíc za celý týden. Centrem hlavního města musí jezdit 18 kropicích vozů, které zchlazují ulice vodou. Do cisterny se vejde až 10 tisíc litrů vody. Každý z vozů přitom projede městem denně zhruba čtyřikrát.



Zlínská radnice zase zavedla opatření pro zaměstnance. Těhotné zaměstnankyně nebo zdravotně indisponovaní pracovníci mohou dostávat fyzicky méně náročné úkoly. Pokud to jejich zdravotní stav vyžaduje, povolena je jim výjimečně i práce z domova. 

Zákaz rozdělávání ohňů

Pro celé Česko stále platí až do odvolání rovněž výstraha před zvýšeným rizikem vzniku požárů. Například ve Zlínském kraji nebo na Vysočině proto nesmějí lidé zakládat ohně na volných prostranstvích, pálit trávu či odpad nebo používat zábavní pyrotechniku.

Podobně v Moravskoslezském kraji se nesmí plošně vypalovat porosty, rozdělávat oheň ani kouřit a odhazovat doutnající předměty v lesích a ve vzdálenosti do 50 metrů od okraje lesa. Hasiči ale nadále musí likvidovat rozsáhlé požáry především lesních porostů.

U Olešné na Rakovnicku na místě letošního zřejmě největšího lesního požáru zůstává posledních pět jednotek dobrovolných hasičů. Požár je už prakticky uhašen, ale místo je třeba ještě kontrolovat, aby se včas zabránilo případnému opětovnému rozhoření. Zcela zlikvidován byl i další větší lesní požár u obce Branžež na Mladoboleslavsku.



Třetí stupeň poplachu vyhlásili hasiči v pátek kvůli požáru lesa mezi Dobřívem a Pavlovskem na Rokycansku. Oheň hasí i vrtulník, ze dvou chatek v blízkosti museli požárníci evakuovat čtyři lidi. Hasiči zasahují také v lese u Šindelové na Sokolovsku. Porost hoří od čtvrtka. Požár sice není na velké ploše, prohořívá ale v hloubce a ve velmi nepřístupném terénu.

Hrozí nedostatek vody

Některé obce se kromě požárů potýkají také s výrazným nedostatkem vody. Na některých místech Přerovska vyhlásily radnice kvůli dlouhodobému suchu omezení používání vody z veřejných vodovodů nebo z vodních toků. Dotklo se to například obyvatel části Lipníku nad Bečvou v Podhoří, kteří nesmějí z veřejného vodovodu napouštět bazény. Kvůli suchu vyhlásila také radnice v Hranicích zákaz čerpání vody z Bečvy a přítoků.

Královéhradecká radnice zakázala odběry povrchových vod z vodních toků a nádrží a odběry podzemních vod ze studní a vrtů. Omezení platí až do odvolání pro celé území Hradecka, tedy i pro dalších 80 obcí v okolí. Obdobná opatření už v souvislosti se současným počasím vyhlásila i další města v hradeckém kraji. Na mnoha místech Vysočiny klesly průtoky v řekách kvůli dlouhotrvajícímu suchu a vysokým teplotám na minimální stav. V menších vodních tocích voda není.

Fotogalerie
4 fotografie