Tento způsob parného víkendu se může zdát poněkud podivný. Čeká nás nejteplejší den celého týdne, zažijeme sluníčko, vedro, ale i bouřky, přívalové deště a krupobití. Meteorologové dokonce v předpovědi hrozí nárazovým větrem.

V sobotu bude přes den zpočátku jasno až polojasno a teploměry ve stínu ukážou až 37 °C.  Ojediněle se objeví bouřky nebo přeháňky. Od západu čekáme postupně přibývání oblačnosti, později bouřky nebo přeháňky na většině území. Místy přijdou dokonce i intenzivní bouřky s přívalovým deštěm, krupobitím a nárazy větru kolem 25 m/s (90 km/h).

Neděle už bude ve znamení oblačné až zatažené oblohy. I tak ale teploty vystoupají na 33 °C, na jihovýchodě až 36 °C. Jen místy bude přechodně polojasno. Během dne pak od západu na většině území přeháňky nebo bouřky. Místy opět budou intenzivní s přívalovými srážkami, kroupami a nárazy větru kolem 20 m/s. Na západě a severozápadě bouřky jen místy, mohou být ale velice intenzivní. Večer od západu ustávání srážek a částečné ubývání oblačnosti. Nejnižší noční teploty 21 až 17 °C.

Padl i 111 let starý teplotní rekord

Na jihu Čech už na konci pracovního týdne padaly teplotní rekordy ve všech meteorologických stanicích s dlouhodobým pozorováním. Nejtepleji bylo ve Vráži u Písku, a to 35,7 stupně Celsia. V Táboře zase padl nejstarší rekord – z roku 1904. Naměřili tam skoro o 5 stupňů dřív než před 111 lety – 35,1°C. A víkend by měl pokračovat v tomto duchu. Rtuť teploměru i nadále bude stoupat vysoko nad 30 °C.

Pozor při koupání

Poslední tropický víkend, kdy teploměry na slunci ukazovaly přes 40 °C,  s sebou přinesl i velice tragickou statistiku. Tehdy během něj utonulo sedm lidí. Pokud se chystáte k vodě koupat, raději se vyvarujte alkoholu. Rozšiřuje cévy, což způsobuje pokles tlaku a ve vodě pak rychlejší prochladnutí. Navíc opilí lidé mají tendenci přeceňovat své schopnosti.

Pozor byste měli dát i v případě, že chcete skočit do studené vody rovnou vyhřátí ze sluníčka. Nejdřív se osmělte. A to neplatí jen pro lidi s nemocným srdcem.

A pozor – i noční romantické koupání se může změnit v horor. V noci člověk lehce ztratí ve vodě orientaci, začne zmatkovat a nakonec se může i utopit.