Sucho snížilo v Královéhradeckém kraji hladinu vody v řekách i ve studních. V celé řadě obcí proto z nich brát voda nesmí ani na zalévání. Oblast přitom patří k nejsušším v Česku, takže se dá očekávat, že se situace bude ještě zhoršovat.

Ministerstva životního prostředí a zemědělství už vypracovala analýzu, která má situaci řešit. Zmiňuje se v ní například možnost převádění povrchové vody z Orlice do podzemních vod, to však ekologové považují za nebezpečné.

Druhé řešení pak počítá s vodou z vedlejších Pardubic. "Jedním z adaptačních opatření je navýšení množství vody předávané mezi Vodárenskou společností Chrudim a VaK Pardubice až do systému VaK Hradec Králové. Vzhledem k existujícímu infrastrukturnímu propojení by bylo možné navýšením stávajícího využití rezervních vodních zdrojů v povodí Chrudimky doplnit nedostatečné vodní zdroje v oblasti Královéhradecka,“ píše se podle serveru iDNES.cz v analýze.

Toto řešení ekologům vadí méně, je ale jasné, že by přineslo výrazné zvýšení cen vody. I přesto má ale velkou naději na podporu kvůli evropským dotacím, které na rozvoj hradecko-pardubické aglomerace směřují.