Teď trápí sucho a vedra zemědělce, na podzim ho pocítí naše peněženky. Srážek spadla oproti normálu pouhá třetina a na zelenině a ovoci je to znát. "Neprosperují, nerostou, nevyvíjejí se, pouze přežívají," řekl pro Blesk.cz mluvčí ministerstva zemědělství Hynek Jordán.

Nedostatek vody nedokážou nahradit ani závlahy, přibývá navíc míst, kde se už voda na zalévání zahrad používat nesmí. "Lze předpokládat, že produkce brambor bude nižší o 20–30 %," upřesňuje Jordán a dodává, že pokud by během několika dní zapršelo, dala by se část brambor ještě zachránit.

Paradoxně více by mohlo být švestek a broskví, i když je ovoce obecně méně kvalitní.

Zdraží i pivo?

Menší úroda postihne i chmel. "Podle odhadu Svazu pěstitelů chmele ČR by se letošní úroda mohla pohybovat na hranici 4,5 tis. tun, což by znamenalo meziroční snížení úrody o čtvrtinu," dodává Jordán. Podle ministerstva by to tuzemským pivovarům mohlo stačit, vyvážet se ale příliš nebude.

Nejhůř je na tom ale cukrová řepa – obsahuje jen málo cukru a ani případné srážky už jí nepomohou. Úroda je aktuálně o čtvrtinu nižší, ztráta ale podle ministerstva zemědělství poroste.

Sucho netrápí jen Česko, s neúrodou bojují i další státy EU. Ceny potravin se tak s největší pravděpodobností skutečně zvýší.

Pomoci má 8 miliard

Tolik peněz chce z evropských fondů vyčlenit ministerstvo životního prostředí. Během pěti let mají pomoci likvidovat následky sucha v přírodě – peníze mají jít například na zlepšení průtoků řek a využití dešťové vody, a to především ve městech a obcích.

"Evropské dotace by měly putovat i na obnovu poškozených nebo zaniklých území a menších krajinných prvků, v nichž by se voda přirozeně akumulovala. Jde například o lesy, prameniště, tůně a mokřady," řekla ČTK mluvčí ministerstva životního prostředí Petra Roubíčková.

Fotogalerie
4 fotografie