Kalifornie se potýká s rekordním suchem. Během tří let se podstatně zmenšily zásoby vody a situace je tak vážná, že guvernér státu už v lednu vyhlásil stav nouze a občané se při spotřebě vody musí řídit přísnými opatřeními.

Kritickou situaci ilustruje i případ jedné z hlavních kalifornských zásobáren vody, nádrže Silver Lake, která v optimálním případě pojme tři miliony metrů krychlových vody a slouží jako nouzová zásobárna vody pro 600 tisíc domácností v Los Angeles. Jenže kvůli extrémním vedrům se z ní každý rok odpaří celá třetina objemu!

Vláda se proto intenzivně zabývala otázkou, jak zásobárny vody před vypařováním ochránit, a přišla s opravdu kuriózním řešením. Jako nejlepší způsob ochrany bylo vyhodnoceno pokrytí hladiny černými plastovými míčky, které absorbují sluneční paprsky a snižují odpařování asi o 90 %.

Město proto nádrž Silver Lake "zatopilo" 96 miliony černých plastových míčků. Kromě odpařování budou míčky vodu chránit také před kontaminací, tedy zejména prachem, deštěm, chemikáliemi a přírodou.

Jeden míček přijde na 36 centů (necelých devět korun), pokrytí celé hladiny tak vyšlo asi na 800 milionů korun. Ušetří se tím ale asi šest miliard, které by se jinak musely vynaložit na ochranu vodních zásobáren.

Video
Video se připravuje ...

V Kalifornii „zatopili“ vodní nádrž plastovými míčky. Liveleak/Youtube

Video
Video se připravuje ...

V Kalifornii „zatopili“ vodní nádrž plastovými míčky. Liveleak/Youtube

Fotogalerie
6 fotografií