Tak silná bouře udeřila naposledy před dvěma sty lety, teď se s ní potýká východní pobřeží Spojených států a jižní oblast Baham. „Je to pomalu se pohybující katastrofa,“ řekl o ničivé bouři meteorolog Ryan Maue NBC New York.

Kolem poledne místního času (večer SELČ) policie ve Virginii hlásila, že zaznamenala více než stovku havárií a dalších problémů, které řidičům způsobily silné deště. Avšak ničivá bouře hlavně řádí v Severní a Jižní Karolíně.

Východní stát USA už hlásí dvě oběti. Jednou z nich je důchodkyně Saeideeh Sharifian (72) z města Fayetteville. Ta, když bouře zasáhla, byla v autě Toyota Corolla, vozem zajela pod borovici, do níž udeřil blesk a strom spadl na auto.

Druhou obětí běsnící bouře byla Sylvia Arteaga (56), která se utopila ve svém voze, když auto stálo na silnici ve městě Spartanburg. Žena podle koronera nebyla schopná uniknout z vozu ven.

Další meteorolog Doug Anderson Daily Mailu řekl, že bouře má pomalý průběh a on se domnívá, že potrvá až do pondělního večera. Jižní i Severní Karolínu teprve čeká na opravdu drtivý úder hurikánu s možnými sesuvy půdy v horách. Podle meteorologů budou Karolínu dál ohrožovat možné záplavy i po odeznění bouře, jelikož půda bude nasáklá vodou.

Guvernéři států New Jersey, Virginie, Severní a Jižní Karolína a Maryland už začátkem týdne vyhlásili mimořádný stav a zmobilizovali národní gardu. "Zdůrazňuji, že hovoříme o riziku silných záplav, které mohou náš stát postihnout," varoval guvernér Severní Karolíny Patrick McCrory.

Záchranáři mají obavy o 33člennou posádku nákladní lodě El Faro. Plavidlo o délce 224 metrů se ve východní části Baham dostalo do potíží a pobřežní hlídka po něm zatím neúspěšně pátrá. Loď byla na cestě z Floridy do Portorika. Posádka podle úřadů hlásila, že loď ztratila pohon a začala se naklánět. Nabrala i vodu, ale to už námořníci údajně dostali pod kontrolu. Záchranáři ale s lodí nemají už delší dobu spojení, uvedla agentura AP.

Joaquin se stal na své pomalé cestě Atlantickým oceánem bouří s větrem o síle 215 kilometrů v hodině, což z něj učinilo na pětibodové škále hurikán čtvrtého stupně.

Filmové záběry z Bahamských ostrovů Acklins a Long Island zachycovaly zaplavené silnice a mořské vlny, jak narážejí do zdí přilehlých domů. Školy a úřady byly zavřené, hrozí další vážné povodně.

Fotogalerie
16 fotografií