Bouře dorazila na pevninu v oblasti města Casiguran na největším filipínském ostrově Luzon, kde se nachází i metropole Manila. Na ostrov Luzon udeřil tajfun v neděli ve 4:00 místního času (sobota 22:00 SELČ), napsala agentura AFP.

Meteorologové předpokládají, že přívalové deště potrvají tři dny a vyvolají četné záplavy a sesuvy půdy. Kvůli sesuvům bahna již bylo uzavřeno několik silnic. Tajfun je nebezpečný tím, že se pohybuje velmi pomalu, takže pravděpodobně setrvá nad filipínským územím několik dní.

„Vojáci s megafony obcházeli pobřežní vesnice a vyzývali lidi, aby uprchli do bezpečí,“ řekl agentuře Reuters telefonicky Vir Malabanan z města Santiago v provincii Isabela. „Už několik hodin tu řádí husté lijáky a mohutný vichr. V provincii nefunguje elektřina, takže ohledně nových zpráv spoléháme na rozhlas,“ dodal.

Filipínský prezident Benigno Aquino v pátek vystoupil v televizi a vyzval obyvatele, aby nepropadali panice. Asi šest milionů lidí, kteří bydlí v místech, přes něž bude tajfun přímo přecházet, má podle prezidenta poslouchat varování vlády a být připraveno k evakuaci. Místní úřady také preventivně nařídily tisícům lidí na pobřeží zůstat doma a zrušily řadu vnitrostátních letů.

Aquino s takovou výzvou vystoupil naposledy v roce 2013, den před tím, než ničivý tajfun Haiyan zasáhl střední Filipíny a usmrtil více než 6300 lidí.

Podle meteorologů setrvá Koppu nad Filipínami minimálně do úterý, než se přesune směrem k Tchaj-wanu.

Fotogalerie
14 fotografií