Z nízko položených regionů a z oblastí, kde hrozí sesuvy půdy, bylo evakuováno asi 20.000 lidí. Vichr porážel v neděli stromy i sloupy elektrického vedení a mnoho okresů postiženého ostrova Luzon je bez proudu. Školy a vládní úřady zůstaly dnes v řadě oblastí v centrální a severní části ostrova Luzon zavřené. Tato opatření byla přijata i v metropoli Manile, přestože tajfun hlavní město ušetřil velkých škod.

Místní úřady se podle agentury Reuters obávají, že počet obětí dále vzroste, protože některé obce byly kvůli povodním a sesuvům půdy odříznuty od světa a nejsou z nich zprávy.

"Do mnoha čtvrtí se nám zatím nepodařilo dostat. Naše město je ze 60 až 70 procent zatopené, někde voda vystoupala až tři metry vysoko. Zhruba 20.000 obyvatel v izolovaných místech potřebuje jídlo a vodu," řekl Henry Velarde, místostarosta města Jaen v provincii Nueva Ecija nacházející se severně od metropole Manily.

Podle národního úřadu pro zvládání přírodních katastrof dvě osoby zabily padající stromy a zdi, dvě další těla byla nalezena v záplavových vodách v provincii Nueva Ecija.

Meteorologové uvedli, že tajfun během neděle zeslábl z kategorie 4 na kategorii 1 a dnes se má změnit v tropickou bouři. Vichr původně dosahoval 210 kilometrů v hodině, po zmírnění vane v poryvech rychlostí 150 kilometrů za hodinu.

Tajfun postupuje přes filipínské území pouze rychlostí pět kilometrů za hodinu a až ve středu by měl Filipíny opustit a vydat se dále k Tchaj-wanu. Odborníci nezvyklou pomalost bouře vysvětlují tím, že za Koppu se na východě vytvořil další systém Champi. Jejich vzájemným působením a také kvůli mase horkého vzduchu se nad Tchaj-wanem vytvořil hřeben vysokého tlaku a ten drží Koppu nad Filipínami a nepouští ho nad Jihočínské moře.

Filipíny tvořené 1700 ostrovy ročně zasáhne v průměru dvacet silných bouří. Koppu je 12. bouře, která k filipínským ostrovům letos dorazila. v V roce 2013 zasáhl střední Filipíny ničivý tajfun Haiyan, který usmrtil více než 6300 lidí.

Fotogalerie
16 fotografií