Zítra, tedy ve sváteční den, bude většinou zataženo, ojediněle se objeví mrholení. Nejnižší teploty 8 až 4 °C, při malé oblačnosti až 1 °C. Tyto teploty přejí inverzi, proto budou rozptylové podmínky mírně nepříznivé.

Ve čtvrtek teploty začnou mírně růst. Bude 9 až 13 °C, obloha bude ale stále zatažená, místy se objeví mlhy a opět mrholení.

Před víkendem bude opět mlhavo a zataženo, během dne postupně místy skoro jasno. Nejvyšší denní teploty 7 až 11 °C, při malé oblačnosti až 14 °C.

V sobotu se konečně vyjasní, i když ráno budou mlhy. Teploty už vystoupají na 11 až 15 °C. Tam, kde bude oblačno, bude jen 8 °C.

Podobné počasí by mělo podle předpovědi panovat i v neděli, tedy jasno, nebo skoro jasno. Meteorologové předpokládají, že se udrží nejvyšší denní teploty mezi 8 až 13 °C.

Co je to inverze?

„Teplotní inverze je stav, kdy teplota vzduchu s rostoucí výškou vzrůstá, zatímco za normálních okolností naopak klesá. Při inverzi v této roční době tedy zaznamenáme v nížinách chladné počasí s teplotami i pod 5 °C, ale na hřebenech hor může být i více než 15 °C, a to i v noci,“ řekl Blesk.cz Petr Dvořák, mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Počasí tento týden je tedy pro tvorbu inverze přímo ideální.

Tedy zatímco v nížinách se kvůli studenému vzduchu a vlhku tvoří mlhy nebo nízká inverzní oblačnost, ze které případně mrholí, je sychravo a také tu panují špatné rozptylové podmínky, tak na horách je jasno, slunečno a takřka letní počasí.

Česko jako ráj inverze

Česko má pro tvorbu inverzí bohužel ideální tvar – tedy obrovská kotlina, lemovaná kolem dokola horami. V chladném ročním období jsou krátké dny a dlouhé noci, během kterých vzduch vychládá čím dál víc a tento studený a těžší vzduch se rozlije v české kotlině jako voda v jezeře.

„Ani sluneční svit během krátkého dne nedokáže mlhu rozpustit – to jde jen v teplé části roku, kdy je den dlouhý, noci krátké a sluneční svit je daleko intenzivnější než v zimě. Zimní inverzní situaci rozbourá až příchod větrného počasí, například při přechodu studené fronty,“ uvádí Dvořák.

Inverze = smog

Pokud se při inverzi drží studený vzduch v kotlinách nehnutě a je zima, lidé začínají hodně topit. Pokud se ke všemu přidají průmyslové komíny, automobilový provoz, dostaneme situaci s vysokou koncentrací znečišťujících příměsí, zejména polétavého prachu a oxidů síry, dusíku a uhlíku.

Směs těchto kouřových a dalších zplodin s mlhou je nazývána „smog“.  Samotná inverze tedy není zdraví škodlivá, ale smogová situace, ke které vede, už ano. Pokud smogová situace trvá řadu dní, může dojít i k překročení zdravotně závadných limitů a zejména starší lidé nebo děti, případně lidé citlivější, mohou i vážně onemocnět respiračními chorobami. Z těchto důvodů může být vyhlášen stav ohrožení.