Počasí o letošních vánočních svátcích by mohlo být mrazivé, i když asi beze srážek. Předcházet mu bude ale teplo. Tepleji než obvykle bude zejména v prvních dvou prosincových týdnech, přičemž v nadcházejícím týdnu by mohly dokonce padat rekordy. 

Extrémně teplé byly už dvě dekády v listopadu. V jeho závěru se sice ochladilo, ale v dalším týdnu se opět oteplí a v některých dnech se očekává možnost atakování teplotních rekordů, uvedli meteorologové. Ochlazení podle nich přijde až v závěru období, tedy v týdnu kolem Vánoc, kdy by průměrná noční teplota měla klesnout k pěti stupňům pod nulou. Přes den by mělo být v průměru kolem nuly, minimální průměrná teplota by měla být minus tři stupně Celsia.

Teplotně nadprůměrné

Začátek prosince bude podle meteorologů nejen teplejší, ale i vlhčí. Postupně ale bude srážek ubývat a v závěru měsíce bude spíše sucho.

Celé období od 30. listopadu do 27. prosince tak bude podle meteorologů teplotně průměrné nebo nadprůměrné, z hlediska srážek průměrné.

Dlouhodobá průměrná teplota pro sledované čtyři týdny je minus 0,5 stupně Celsia. Nejchladněji bylo v roce 1969, kdy průměr činil minus 6,1 stupně Celsia. Před 41 lety meteorologové zaznamenali zatím nejvyšší průměr 2,9 stupně nad nulou. V roce 1974 současně spadlo i nejvíce srážek, v úhrnu 90 milimetrů. Nejsušší bylo sledované období před 43 lety, kdy úhrn srážek činil jen čtyři milimetry.