Výstraha před silným větrem platila pro celé Česko od nedělních 22 hodin do pondělních 9 hodin. Vítr například lámal stromy, a zaměstnal tak i techniky, kteří opravovali elektrické vedení. V Krušných horách a na Sněžce se silný vítr změnil v orkán, měl rychlost přes 118 km/h. Uklidňovat se začal brzy nad ránem. 

Ve Znojmě vál vítr o síle zhruba 100 km/h, což nevydržela desetimetrová vánoční jedle na náměstí. K zemi se zřítila v 6.30, kdy na místě téměř nikdo nebyl, a tak naštěstí nikoho nezranila. Jelikož má strom polámané větve, musí radnice zajistit nový.

„Budeme pátrat po tom, zda byl strom řádně zajištěný a někdo nezanedbal své povinnosti. Vše ale nasvědčuje tomu, že jde o nešťastnou náhodu,“ řekla policejní mluvčí Kamila Haraštová.

Vánoční strom stačili Znojemští sotva rozsvítit, do rána stát nevydržel:

ZNOJEMSKÝ ADVENT 2015#znojmo #znojmocity #mojeznojmo #znaim #зноймоFoto: www.fb.com/IzzyCooperPhotography / www.izzycooper.cz

Posted by Izzy Cooper Photography on 29. listopad 2015

Meteorologové očekávají, že i nadále bude vítr slábnout. Během dne má dosahovat rychlosti 6 až 10 m/s. V nárazech ale až 20 m/s, což činí v přepočtu 72 km/h.

Vítr sice ustupuje, pozor si ale musíme dát na zvyšující se hladiny řek. Mohou za to teploty kolem 10 stupňů a déšť. Více vody tak proteče tam, kde toky odvodňují pohraniční hory.

Výraznější vzestupy jsou očekávány především u toků odvodňujících Šumavu. V povodí horní Otavy je předpokládáno překročení 1. stupně povodňové aktivity,“ uvedl na webu Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Povodňová bdělost platí konkrétně pro Klatovsko, Prachaticko a Strakonicko, a to od pondělních 14 hodin zatím do středy.

Více sněhu se prý dočkáme v lednu

I když o víkendu někde nasněžilo, v tomto týdnu se budou teploty pohybovat několik stupňů nad nulou a ani v noci by neměla rtuť teploměru klesnout pod bod mrazu.

Na vánoční svátky má být už chladněji. A v lednu bychom se podle Američanů mohli v Česku těšit na vydatné sněžení. „Jejich modely předpokládají, že zima bude teplejší. V lednu možná dva až tři stupně nad průměrem. Teplejší má být i únor a březen. Srážkově by měl být lehce nadprůměrný leden, čili na horách se zřejmě můžeme těšit na více sněhu,“ uvedl pro MF DNES mluvčí ČHMÚ Petr Dvořák.