Husinec na Prachaticku byl v pondělí podle českobudějovických meteorologů nejteplejším místem v České republice. Naměřili zde 17,9 stupně Celsia. Tím byla překonána v Husinci dosud nejvyšší teplota z roku 1978, tehdy vystoupala na 14,4 stupně.

Rekordy padaly i na dalších místech republiky, rekordy překonala třetina stanic, které měří více než 30 let. Nejtepleji bylo na jihu Čech a Moravy.

Podle Jaroslava Hinstersmüllera z Českého hydrometeorologického ústavu v Českých Budějovicích jsou letošní listopadové teploty zhruba deset stupňů nad průměrem hodnot, které by v tuto část roku měly být.

Blíží se ochlazení

Na státní svátek se ochladí. Bude zataženo až oblačno, místy přeháňky nebo občasný déšť, zejména na horách. „Nejvyšší teploty dosáhnou 10 až 14 stupňů Celsia, v 1000 metrech na horách kolem 7 stupňů,“ uvádí meteorologové. Foukat bude čerstvý jihozápadní vítr o rychlosti 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s.

Citelné ochlazení nás ovšem čeká o víkendu. V neděli bude podle předpovědi navíc sněžit, dokonce i v nejnižších polohách.

Zima se zvolna blíží:

Fotogalerie
5 fotografií