Zasněžovat jsme začali hodinu po půlnoci stadion a také depo. Zatím sněhu mnoho nemáme. Ale bílé pokrytí dodává konečně areálu potřebnou zimní náladu,“ řekl ředitel závodů v Novém Městě na Moravě Vlastimil Jakeš.

Zatím budou děla vyrábět sníh do zásobníků, na tratě se rozveze až v příštím týdnu. „Minimálně sedm dnů máme jistotu, že počasí dovolí zasněžování. Naší prioritou je připravit na IBU Cup okruh v délce 2,5 kilometru. Potřebujeme k tomu zhruba 40 tisíc kubíků sněhu,“ uvedl Jakeš.

Pohár IBU, který je druhou nejvyšší soutěží po Světovém poháru, má za sebou tři díly. Z českých zástupců si v průběžném pořadí vedou nejlépe sedmnáctý Tomáš Vojík a jednadvacátá Barbora Tomešová.

Dva týdny po biatlonistech čeká Nové Město 23. a 24. ledna Světový pohár v běhu na lyžích. „Pokud nám to podmínky dovolí, nachystáme v plné šíři i pětikilometrový okruh pro tento závod,“ řekl Jakeš.

Sněžná děla fučí sníh i na jihu Čech

Sněžná děla pracují v Zadově, Kvildě i na Hochfichtu na česko-rakouských hranicích. V Lipně nad Vltavou jsou připraveni je spustit dnes v noci. Provozovatelé těchto lyžařských areálů řekli, že alespoň část svých sjezdovek chtějí zprovoznit od tohoto víkendu, nejdéle od začátku příštího týdne. Vše ale dále záleží na počasí.

Sněžná děla již naplno „jedou“ na Zadově a Kvildě. „Dnes v půl osmé ráno jsme pustili všechna sněžná děla. Pokud vydrží počasí, chtěli bychom začít už o víkendu. Nejpozději na začátku příštího týdne,“ řekl provozní areálu na Zadově Petr Vondraš. Stejné je to i na Kvildě.

Podle Petra Vondraše lákal Zadov mnoho turistů i přes vánoční svátky. „Atraktivní byla hlavně rozhledna a provoz lanovky pro pěší. V porovnání s loňským a předloňským rokem, kdy byl sníh, to porovnat samozřejmě nejde,“ uvedl Vondraš.

Několik děl zasněžuje sjezdovky na Hochfichtu. „Teploty klesly pod minus čtyři stupně a má se i dále ochlazovat, takže zasněžujeme a doufáme, že plný provoz začne co nejdříve,“ uvedl Martin Řezáč. V provozu tu zůstává dva kilometry dlouhá sjezdovka a čtyřsedačková lanovka. Během Vánoc se podle jeho slov na sjezdovce každý den vystřídaly až tři stovky dětí. „Mnohem víc lidí bylo na cyklostezkách, plné cyklistů byly i autobusy, hodně turistů bylo i na stezkách na nordic walking,“ uvedl Martin Řezáč.

V Lipně nad Vltavou se zatím nezasněžuje. „Podmínky vypadají nadějně. Pokud vydrží mráz alespoň tři dny, mohli bychom rozjet lyžařskou sezonu,“ uvedl ředitel Skiareálu Lipno Petr Dušek. Pomoci by nyní mohly i rozsáhlé investice do zasněžovacího systému.

Lipno je podle jeho slov plně obsazené hosty, kteří využívají alternativních nabídek na trávení volného času. „Zatím jsme dvakrát doplňovali vybavení v půjčovnách. Všechna kola byla pryč. Velký zájem je i o animační programy, které využívají především děti,“ konstatoval Dušek. Ti, kteří sem dorazí, se mohou vydat na stezku korunami stromů, do aquaworldu, do sportovní haly, hopsária nebo na místní bobovou dráhu.

Fotogalerie
11 fotografií