Varování nově platí pro celý Jihomoravský a Zlínský kraj. Pozor na ledovku si ale musí dát i lidé na Olomoucku, Přerovsku a Prostějovsku.

Námraza v sobotu ráno značně zkomplikovala provoz autobusů a trolejbusů v Brně a okolí. Někam se spoje vůbec nedostaly. Situace se místy blíží kalamitě.

"Na naše území zasahuje od jihu pásmo mrznoucích dešťových srážek, které budou na podchlazeném povrchu vytvářet v ranních a dopoledních hodinách nebezpečnou ledovku," uvádí se ve zprávě ČHMÚ.

Řidiči a chodci by proto měli počítat s tím, že silnice a chodníky mohou být kluzké a věnovat zvýšenou pozornost místním podmínkám. V průběhu dopoledne vystoupí podle meteorologů teploty na většině území nad nulu a nebezpečí tvorby ledovky postupně pomine.

Pozor na dálnici D1

Teploty na jižní Moravě se v ranních hodinách pohybovaly od minus pěti stupňů Celsia do nuly. V kraji se ráno stalo několik nehod, některé zřejmě souvisely s ledovkou. Například před Pisáreckým tunelem v Brně se srazil autobus se dvěma osobními auty, nikdo se však podle webu Dopravniinfo.cz nezranil.

U Branišovic na silničním tahu z Brna do Znojma dostala ráno řidička středního věku smyk a s autem narazila do stromu. Dechová zkouška na alkohol byla negativní, řekla policejní mluvčí Petra Ledabylová. Záchranáři odvezli řidičku do nemocnice, její stav by ale neměl být vážný.

Jen v Praze se na ledovce zranilo 90 lidí

V pondělí, kdy v Praze začalo silně sněžit, se počet výjezdů záchranné služby zvýšil o devět procent nad dlouhodobý průměr, který činí 300 zásahů za den. V dalších dnech se množství zásahů vrátilo k normálu, ale v pátek úrazů opět výrazně přibylo kvůli ledovce a náledí. "Úrazů po uklouznutí bylo zatím 30 a od začátku týdne celkem 90," řekla v poledne Ernestová.

Právě na ledovce se v pátek také stala hromadná nehoda šesti aut na Pražském okruhu. Při havárii utrpělo středně těžká zranění pět lidí - čtyři ženy a jedenáctileté dítě.

Po pádech na kluzkých cestách nejčastěji ošetřují zdravotníci podle mluvčí zranění končetin, hlavy a páteře. Kromě zhmožděnin, tržných ran či zlomenin také otřesy mozku či vymknuté klouby. Vyjíždět však museli záchranáři i k několika podchlazeným. "Riziko podchlazení se netýká pouze osob bez přístřeší. Nebezpečné je spojení většího množství alkoholu a následného odpočinku v parku na lavičce," upozornila Ernestová.