Policisté museli dnes brzo ráno uzavřít dálnici D46 ve směru z Olomouce na Vyškov u exitu na úrovni Prostějova. Havarovalo zde 20 aut, podle policie se kolize obešly bez zranění. Provoz na dálnici byl obnoven kolem 10:00, řekl krajský policejní mluvčí Josef Bednařík. Uzavření dálnice v ranní špičce způsobilo velké komplikace, na místě se podle informací Ředitelství silnic a dálnic tvořily několikakilometrové kolony, ucpané byly i okolní silnice.

 

První nehoda se podle policie stala kolem 05:30, kdy narazilo dodávkové vozidlo do svodidel. Následně začala na silnici bourat i ostatní auta. Na místo byl povolán posypový vůz k ošetření zledovatělé komunikace. "Policisté řešili na místě tři dopravní nehody. Další dopravní nehody si řešili účastníci mezi sebou na euroformuláře. Celkem došlo k nehodě 20 automobilů. Vše se obešlo bez zranění," uvedl policejní mluvčí. Pravděpodobnou příčinou nehod bylo podle policie nepřizpůsobení rychlosti jízdy podmínkám na silnici.

 

Podle mluvčího hasičů Zdeňka Hošáka se hromadná nehoda stala na mostě na obchvatu Prostějova. Na místě i v okolí se podle hasičů tvořily dlouhé kolony, doprava stála již u Olšan a problémy byly i na staré souběžné cestě do Prostějova, kde byla komunikace pokrytá ledovkou. Komplikace s dopravou nastaly i u obchodního centra Tesco, řekl mluvčí hasičů Zdeněk Hošák. Průjezd k nehodám byl komplikovaný i pro odtahová vozidla.

 

Zavřené silnice u Trutnova

 

Ledovka způsobila potíže motoristům na mnoha místech v hradeckém kraji, například na silnici 285 u obce Rychnovek na Náchodsku dnes ráno kvůli ledovce uvízl kamion. Nehoda se stala také na silnici 32421 mezi Novým Bydžovem a Humburky na Hradecku. Policisté vyjížděli také k nehodě v Horní Brusnici, kde vozidlo zůstalo viset nad strží.

Potíže měli na mnoha místech také chodci, například v okrajových částech Hradce Králové byla dnes ráno na cestách vrstva ledu a lidé chodili raději po zbytcích sněhu na trávnících či se snažili opírat o zdi domů. Mnozí cyklisté kvůli ledovce sesedli z kola.

Řidiči si musejí dát pozor i na cestách v Krkonoších, kde je ujetá vrstva sněhu zledovatělá, varovali silničáři. Teploty se dnes ráno v kraji pohybovaly kolem nuly a padal mrznoucí déšť.

 

Ledovka trápí Vysočinu

 

Na silnicích v okrese Žďár nad Sázavou ztěžuje dopravu ledovka, řidiči se musejí připravit na řadu obtížně sjízdných úseků. Ledovka se může tvořit i jinde na Vysočině, jezdit je potřeba velmi opatrně, řekl dispečer krajské správy a údržby. V kraji místy prší a teploty se pohybují kolem nuly.

 

Silničáři vyjeli se všemi sypači kolem 03:00, když začalo pršet. Na Žďársku je hlášena ledovka u Velké Bíteše. Směrem na Košíkov se tam vzpříčil autobus, uvedl dispečer. Kluzké vozovky hlásí řidiči v tomto okrese kupříkladu také u Polničky a u Vlachovic. "Teď jsem měl hlášení, že to stále namrzá," řekl dispečer před 07:00.

 

Na Vysočině dnes bude převážně zataženo s občasným deštěm, srážky by postupně měly od západu ustávat.

 

Námraza na Liberecku

 

Řidiči by v Libereckém kraji měli jezdit se zvýšenou opatrností. Silničáři varují, že vozovky mohou místy kvůli mrholení namrzat. Teploty jsou na většině území kraje těsně nad nulou, místy je mlha.

 

Silnice jsou po chemickém ošetření mokré, na silnicích třetích tříd ve vyšších polohách Českolipska jsou zbytky sněhu. V Jizerských horách a Krkonoších je na silnicích nižších tříd ujetá nebo zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem. Pro auta nad šest tun je na Liberecku stále uzavřená silnice třetí třídy z Mníšku do Raspenavy přes Oldřichovské sedlo. Desetikilometrový úsek by se pro ně měl otevřít dnes dopoledne.

 

Pozor ve Zlínském kraji

 

Silnice ve Zlínském kraji mohou dnes ráno namrzat. Viditelnost místy navíc snižují mlhy. Vozovky druhé a třetí třídy na Vsetínsku pokrývá ujetý sníh, na rozbředlý sníh či zbytky sněhu motoristé narazí i v jiných částech kraje. Zbylé cesty jsou holé a vlhké či mokré po chemickém ošetření, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic ČR.V regionu do dnešních 19:00 platí výstraha Českého hydrometeorologického ústavu, která varuje před tvorbou náledí.

 

Varování na jižní Moravě

 

Silnice na jižní Moravě jsou sjízdné se zvýšenou opatrností, protože se na nich místy tvoří náledí. V regionu prší a teploty se pohybují okolí minus tří stupňů Celsia. Hlavní tahy jsou většinou po chemickém posypu holé a vymrzlé, náledí se může tvořit zejména výše položených místech cest druhých a třetích tříd, řekli pracovníci dispečinku krajské správy silnic. Policie zatím nezaznamenala zvýšený počet nehod.

 

Zima úřaduje i v USA, takhle to tam vypadá po sněhové bouři:

Fotogalerie
18 fotografií