Na Jihlavsku a na Pelhřimovsku v pátek komplikuje dopravu náledí. Všechny silnice jsou sjízdné, lokální potíže jsou však hlášeny z území celého kraje. Hlavní tahy jsou většinou mokré po chemickém ošetření, na vedlejších leží ujetá vrstva sněhu krytá posypem. Řidiči podle silničářů musí věnovat jízdě zvýšenou opatrnost. 

Na Vysočině padal sníh hlavně v první polovině noci. „Na údržbě silnic pracovalo v terénu kolem stovky sypačů, na Žďársku vyjelo i pět radlic,“ řekl Jakub Krejčí z dispečinku krajských silničářů. K ránu teplota klesla pod nulu a silnice v některých úsecích začaly namrzat. Kluzké úseky jsou podle silničářů hlavně mezi Jihlavou a Želetavou a mezi Havlíčkovým Brodem a Humpolcem. Nehody zatím nejsou hlášeny.  

V Ústeckém kraji se už kvůli náledí bouralo  

Náledí komplikuje dopravu i v Ústeckém kraji. Policisté vyjeli k jedné nehodě na Lounsku a jedné na Chomutovsku. Klouzat mohou hlavně úseky v lesích a na mostech. Mrznoucí mlhy se budou podle předpovědi meteorologů tvořit celé dopoledne. Sníh už leží pouze ve vyšších polohách v Krušných horách. 

Silnice ve vyšších polohách i na Vsetínsku mohou během pátečního rána namrzat. Viditelnost ve Zlínském kraji navíc místy snižují mlhy. Řidiči by proto měli jet opatrně, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic ČR. Vozovky v kraji jsou převážně holé a mokré, pouze na horách na Valašsku se na cestách drží ujetý sníh. 

V Libereckém kraji otevřeli pro kamiony silnici přes Oldřichovské sedlo  

Silnice v Libereckém kraji jsou dnes sjízdné s opatrností. Ojediněle se na nich může tvořit náledí. Podle dopravního webu skončila pro kamiony uzavírka silnice třetí třídy 2904 přes Oldřichovské sedlo na Liberecku. Úsek mezi Mníškem a Raspenavou bude plně zprůjezdněn od 9:00.  

„Stav povrchu dovoluje bezpečný průjezd i pro vozidla nad šest tun,“ uvedl krajský dispečer zimní údržby Pavel Pospíšil. Nákladní auta nesměla po silnici přes Oldřichovské sedlo jezdit kvůli špatné sjízdnosti od pondělní noci. Silnice v Libereckém kraji jsou převážně suché nebo vlhké. Zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem je na některých vozovkách nižších tříd v západní části Krkonoš.

Na horských cestách v hradeckém kraji je ujetá vrstva sněhu  

Na silnicích nižších tříd v Krkonoších a v Orlických horách v Královéhradeckém kraji zůstává vrstva ujetého sněhu o síle do pěti centimetrů. Hlavní silniční tahy v kraji byly ráno suché či vlhké a sjízdné bez omezení. Teploty se pohybovaly kolem nuly, na Sněžce bylo minus sedm stupňů. 

I na některých menších silnicích v Pardubickém kraji zůstávají zbytky sněhu. Řidiči s nimi musí počítat zvláště ve výše položených oblastech. Na Moravskotřebovsku některé vozovky pokrývá uježděná sněhová vrstva. Rozbředlý sníh silničáři hlásí z oblasti Skutče, Poličky, Žamberka, Vysokého Mýta a z Železných hor.

V Olomouckém kraji dopravu zkomplikovalo noční sněžení  

Rozbředlý sníh je také na silnicích na Jesenicku – hlavně ve vyšších polohách, které byly kvůli sněhovým a dešťovým přeháňkám chemicky ošetřeny. Platí to například pro silnici vedoucí přes Červenohorské sedlo. Méně důležité cesty od vyšších poloh či v lesních úsecích pokrývá vrstva ujetého sněhu s posypem.  

Sněhové přeháňky v noci zasáhly také horské oblasti sousedního Šumperska, kde ráno na silnicích místy leží zbytky rozbředlého sněhu. V nižších polohách tohoto okresu jsou silnice zpravidla holé a mokré. 

Opatrní musí být ráno řidiči také v kopcovité části Prostějovska. Slabá vrstva rozbředlého sněhu je na silnicích vedoucích přes Drahanskou vrchovinu. Na Olomoucku a Přerovskou jsou silnice holé a mokré.  

Sněhová nadílka v posledních dnech komplikovala dopravu po celé republice:
Fotogalerie
33 fotografií