Dosavadní rekord držel letošní leden, který byl o 1,14 stupně teplejší oproti celosvětovému lednovému průměru, připomněl deník The Independent.
Minulý měsíc byl vůbec nejteplejším únorem za více než stoletou historii měření, uvádí NASA.

Globálně byl 1,35 stupně Celsia nad normálem, přičemž oteplení bylo ještě zřetelnější v hodnotách pro severní polokouli, kde byly únorové teploty o 2,76 stupně Celsia vyšší než průměr, a v arktické oblasti, kde teploty přesahovaly průměr dokonce o 5,36 stupně Celsia.

Podle vědců za to může jev El Niño

Vědci svalují částečně vinu za teplotní rekordy na jev El Niño. Připomínají ale současně, že ve srovnání s obdobím 1997–98, kdy byl tento klimatický jev rovněž extrémní, jsou nynější globální teploty na povrchu pevniny a oceánů o 0,5 stupně vyšší.

Historie měření globálních teplot pro jednotlivé měsíce sahá do roku 1880. V současnosti vědci porovnávají povrchovou teplotu pevniny a oceánů s teplotním průměrem z období 1951 až 1980.

Zcela nejteplejším měsícem v dějinách měření nicméně letošní únor není: nejteplejší měsíce na naší planetě totiž bývají zaznamenány v období, kdy panuje léto na severní polokouli a kdy se ohřívá většina pevniny.

Fotogalerie
22 fotografií