Zima byla teplá, ale březen je zatím teplotně průměrný a podle meteorologa Martina Štrosa budou v tomto duchu pokračovat i další jarní měsíce. „Americký klimatický model CFS pro následující měsíce až do června předpovídá ve střední Evropě teplotně průměrné až lehce podprůměrné teploty. Teplé počasí se přestěhuje do severní Evropy, nadprůměrně má být ve Skandinávii,“ uvedl Štros.

Tři deštivé měsíce?

Výrazně deštivý by měl být duben, o něco méně, ale stále spíše nadprůměrně pak i květen a červen. Celkově deštivější počasí bude souviset s očekávaným výraznějším západním prouděním vzduchu. Vlhčí počasí znamená relativně teplejší noci, ale chladnější dny. Ačkoliv by teploty měly být na jaře zhruba průměrné, pocitově budou podprůměrné.

Přesto jsou meteorologové optimističtí. „V rámci jara se dozajista dočkáme i dnů teplých a slunečných, jen jich bude o něco méně než třeba v minulém roce. Sezonní předpovědi mají relativně nízkou úspěšnost, ale dá se z nich ledacos vyčíst v případě, že stejné výsledky udávají delší dobu. A to je i současný případ,“ řekl Štros.

Fotogalerie
8 fotografií