Teplotní rekord byl kromě Českých Budějovic překonán i v Byňově na Českobudějovicku, v Mořkově na Novojičínsku, v Bělotíně na Přerovsku a v Příbrami. Na prvních čtyřech stanicích byly vymazány nebo vyrovnány rekordy z roku 1989, v Příbrami padl rekord z roku 2008, řekla Milena Ferebauerová z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

V jihočeském krajském městě dosud platil rekord 22,6 stupně Celsia. V Byňově ve čtvrtek naměřili 23,1 stupně Celsia, což je vyrovnaný rekord z roku 1989. V Mořkově byl rekord překonán o šest desetin stupně Celsia, nový je 21,4 stupně Celsia. Přes 21 stupňů bylo i v Bělotíně, kde dosud platil rekord 20,5 stupně Celsia. V Příbrami se teplota vyšplhala na 18,9 stupně Celsia, o 2,9 stupně výše než v roce 2008.

Jak bude o víkendu

V pátek se podle meteorologů ochladí, počasí bude aprílové. „Dešťové srážky budou v druhé polovině noci a rána přecházet na severu ČR ve sněhové, a to nejen na horách, ale pravděpodobně i v nižších polohách,“ uvedl Pavel Šimandl na webu ČHMÚ. Ráno a dopoledne by podle něj mohlo sněžit i na Karlovarsku a na severu a severozápadě Středočeského kraje.

Maximální teploty vystoupí v pátek jen na šest až 11 stupňů Celsia, na jihu Čech ke 14 stupňům Celsia a na jihu Moravy až na 17 stupňů Celsia. Nejchladněji bude v ČR v noci na sobotu, od neděle by se mělo oteplovat.

V pondělí meteorologové očekávají teploty nad 20 stupňů Celsia.

Jaro letos začalo 20. března:
Fotogalerie
11 fotografií