Bouřka zkomplikovala provoz na železnici, vyvrátila strom, který pak spadl na trať mezi Rybníkem a Lipnem nad Vltavou, České dráhy tam nasadily náhradní autobusovou dopravu. „K pádu stromu došlo vlivem silné bouře,“ uvedla tisková mluvčí Českých drah Kateřina Šubová.

Jihočeští hasiči dnes absolvovali zhruba 30 zásahů, které souvisely s lokálními bouřkami. Ráno na Českokrumlovsku a odpoledne na Písecku. „Většinou se jednalo o čištění ucpaných kanalizací a propustků,“ uvedl odpoledne Martin Hölcl, operační důstojník Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje. „Polečnici kontrolujeme. Její hladina stoupla, ale zatím se nevylila z koryta,“ řekl.

Bouřky mohou ohrozit i životy

„Extrémně silné bouřky“, tak meteorologové popisují to, co by mohlo přijít do Moravskoslezského kraje – konkrétně na Bruntálsko. Tuto výstrahu meteorologové za celý minulý týden, který přinášel bouřky téměř každý den, ještě nepoužili. Co tedy přesně znamená?

„Lze očekávat značné materiální škody na velkém území nebo katastrofické následky při lokálním postižení, ohrožení životů a výrazné omezení prováděných aktivit,“ píše se ne webu Českého hydrometeorologického ústavu. Meteorologové zároveň doporučují, aby lidé sledovali aktuální zprávy o počasí. „Je nezbytná nejvyšší ostražitost a potřeba častého sledování informací o hydrometeorologické situaci,“ nabádají.

Kudy bouřky právě procházejí? Sledovat je můžete na radaru ZDE.

Bouřky za poslední týden spláchly Česko už nesčetněkrát

V pátek a v sobotu zasahovali hasiči u desítek případů, v pátek byla nejhorší situace v Malontech na Českokrumlovsku, kde podle místních z nebe padaly kroupy o velikosti holubích vajec. Zhruba u deseti domů rozbily okna i tašky na střechách. Kroupy také zabily několik čápů. Ve Volarech museli hasiči v sobotu do akce čtyřikrát. Kvůli silnému krupobití se tu stala i dopravní nehoda.

Podívejte se, co všechno bouřky napáchaly:

Fotogalerie
77 fotografií