Vzhledem k tomu, že předpovědi hovoří o lijácích i v průběhu čtvrtka a v dalších dnech, řeka by měla ve francouzské metropoli kulminovat o víkendu na 5,1 až 5,7 metrů. Úřady vydaly varování, že situace vyžaduje mimořádnou obezřetnost.

Plavby výletních lodí po Seině byly zrušeny a záchranáři evakuují obyvatele hausbótů v celém okolí Paříže. Uzavřena byla také řada nábřežních ulic.

Ve městě Nemours v departementu Seine-et-Marne východně od Paříže pomáhalo v noci na dnešek 500 hasičů v preventivní evakuaci asi 200 obyvatel domů v bezprostřední blízkosti řeky poté, co voda zaplavila ulice a vytopila sklepy.

Místní obyvatelé: To jsme nikdy nezažili

Náhlý příval vody si zřejmě vyžádal smrt 86leté ženy v jejím obydlí – požárníci našli její tělo plavající na hladině. Úřady se zatím neshodují v tom, zda se utopila, či byla mrtvá již předtím.

„Je to už 60 let, co tady žiju, ale tohle jsem nikdy nezažila,“ komentovala situaci v Nemoursu ohromená zaměstnankyně místní samoobsluhy Sylvette Gounaudová.

Časově neomezená stávka

Ve Francii navíc pokračuje časově neomezená stávka železničářů, kteří požadují zejména lepší pracovní dobu. Ve středu jezdilo jen asi 60 procent vysokorychlostních vlaků a třetina až polovina ostatních spojů, uvedli zástupci státních drah SNCF.

Stávka se má každý večer automaticky prodlužovat o dalších 24 hodin, dokud odboráři neodhlasují konec protestu. Stávka tak výrazně komplikuje život nejen v Paříži, ale všech Francouzů.

Fotogalerie
8 fotografií