„V oblastech zasažených přívalovými srážkami lze očekávat rychlý odtok vody ze svahů, rychlé rozvodnění malých toků, potoků a jindy suchých koryt, zatopení níže položených míst, sklepů, podemletí komunikací a podobně,“ uvedli meteorologové.

Kudy projdou bouřky? Sledujte jejich pohyb na meteoradaru ZDE

Srážkové úhrny v bouřkách v pondělí dosahují intenzity 25 až 30 mililitrů za hodinu. Vítr může v nárazech foukat rychlostí kolem 70 kilometrů v hodině, lidé by proto měli zajistit okna, dveře či volně položené předměty na zahradě, zabezpečit skleníky nebo stavební jeřáby.

Bouřky a přívalové deště, které zasáhly Česko minulý týden, na řadě míst zatopily sklepy nebo poškodily střechy, kroupy zase ničily hlavně karoserie a skla aut. Pojišťovny mají nahlášeny škody za desítky milionů korun.

Video z dronu: Bouřky nedávno doprovodilo i tornádo. Podívejte se, co způsobilo

Video
Video se připravuje ...

Video z dronu: Tornádo v Česku zničilo vše, co mu stálo v cestě David Malík

Zbytek týdne bude letní

Česko má před sebou jinak týden letních teplot. Bouřky se sice ještě občas ozvou, od každodenních krup, hromů a „slejváků“ si ale můžeme oddychnout. Pokud se však naplní předpověď meteorologů, tak nás víkend zchladí. V úterý i ve středu bude počasí skoro jako přes kopírák. Teploty každý den budou šplhat k 25 °C. Ne vždy to ale zvládnou, a tak čekejte rozmezí 20 až 25 °C. V noci může rtuť teploměru sjet až k 9 °C.

Bouřky si vybraly i čtvrtek

Ve čtvrtek se počasí zkazí. Bude polojasno až oblačno, teploty se budou zuby nehty držet 24 °C, místy se ale objeví přeháňky a bouřky. Podobné počasí čekáme i v pátek, s tím rozdílem, že nejvyšší teploty budou mezi 16 až 20 °C.

Víkend? Opalovačka asi nedopadne

V sobotu teploty trochu poskočí, výš než na 21 °C se jim to ale asi nepodaří. Obloha bude polojasná. V neděli se ke stejným teplotám přidají ještě dešťové kapky.

Takhle si s Českem počasí „hrálo“ v posledních týdnech:

Fotogalerie
52 fotografií