Blesk.cz: „Medardova kápě, 40 dní kape,“ praví pranostika. Opravdu to platí?

Pranostiky jsou lidová slovesnost, to číslo je značně nadnesené. Takhle dlouho neprší. Pranostika vychází z obvyklého počasí touto dobou, říká se tomu evropský pseudomonzun. Platí, že po 8. červnu bývají časté deště, protože v květnu nastupuje první předletní počasí a teploty po období ledových mužů přesahují až 25° C a počasí je po zimě konstantnější (zaznamenali jsme to už i letos, bylo pěkné teplé počasí s bouřkami z tepla), a důsledkem je pokles tlaku nad evropským kontinentem. Když poklesne na určitém místě tlak v atmosféře, tak z ostatních míst, konkrétně z Atlantiku, nastane vpád chladnějšího vzduchu. 

Video
Video se připravuje ...

Déšť v Tvrdonicích během folklórního setkání Facebook - Silvie Markovičová

Český hydrometeorologický ústav předpovídal, že v ČR opět hrozí sucha jako v předchozích dvou letech. Naplní se pranostika alespoň z části?

Pranostika se nevydaří, trend suchého počasí stále trvá. Loni bylo extrémní sucho. Obecně platí, že když je suché léto, vlhkostní deficit doplní zimní sezóna, ale jen za předpokladu, že napadne sníh a následně se roztaje a vsákne se do půdy. To loni nenastalo, protože minulá zima byla chudá na sníh a od samého začátku letošního roku byl nedostatek padajících srážek. Jediný měsíc, který byl srážkově nadprůměrný, byl únor. To napadalo asi 180 procent obvyklého průměru srážek. Všechny ostatní měsíce byly srážkově podprůměrné až do teď.

Někde naopak prší vydatně…

Na některých územích to vypadá, že jsme měli bouřkové období dostatečné, protože přišly přívalové srážky. V místech, kde vydatně sprchlo, tak lidé nemají dojem, že jsou deště nedostatečné, ale bouřkových přívalových dešťů bylo jen na málo územích ČR, sice intenzivně, a to především jihozápadně od Prahy (Karlovarsko až Českobudějovicko), ale když si to zprůměrujeme na celou republiku, tak je to málo a nestačí se doplnit srážkový deficit.

Sucho bude pravděpodobně přetrvávat ve všech sférách, a to jak v hydrologické (týká se hladiny řek, hladina Berounky je právě teď normální až podprůměrná, v korytu jsou vidět kameny, a týká se to dalších řek), zemědělské (týká se stromů a trav, kdy vloni některé rostliny uschly bez možnosti se znovu osvěžit), tak sféře půdní, která se měří vrty do země.

S Medardem přichází podle pranostiky také chladné období. Když je sucho, může být zároveň vlhko, vyjde alespoň tato část předpovědi?

Na vlhko musí být nějaký materiál, ze kterého mlha vznikne. Musí se ochladit a musí být dostatek vlhka v půdě, což momentálně není. Anebo může být vlhko v přeneseném slova smyslu, kdy hodně prší, a říkáme, že je vlhké počasí. Pokud nebudou vytrvalé deště, tak nemůžeme mluvit o vlhkém počasí.

Pokud nebude dost dešťů, budeme mluvit i o suchém počasí, nejen o půdním suchu, možná až o extrémně suchém počasí. Nemusí spolu souviset, že při teplotně nadprůměrném počasí bude zároveň velké sucho. Není to pravda. V létě může být velmi vlhké počasí a zároveň velmi teplé počasí. Teď to vypadá, že teplotně bychom měli být slabě nad průměrem nebo v průměru. Právě teď jsme na stále stoupající křivce ročních teplot, která začne klesat až někdy na konci července.

2731870:full:true:true

Předpověď počítá na konci tohoto týdne s oblačností. Jak to bude dál? Proprší začátek prázdnin?

Dlouhodobé výhledy je třeba brát s nadhledem. Nemůžeme říct, že na začátku prázdnin bude silný déšť. Je to jen orientační odhad, že by se s určitou pravděpodobností mohlo podobné počasí vyskytovat, ale ne s jistotou. U měsíčních výhledů počasí byl bych opatrnější. Nelze říct, že začátek července proprší, není to správný termín.

Ačkoli se to nezdá, červenec je nejsráživější měsíc v roce, spadne za měsíc až 80 milimetrů srážek, když to zprůměrujeme na celé území, což je ale tím, že někde bývají časté přeháňky, zatímco jinde zase nemusí spadnout ani kapka za celý měsíc. Vycházíme ale ze statistik a je nutné to brát s rezervou. Nemůžeme kategoricky říct, že bude červenec deštivý.

Můžete už teď doporučit, kdy v létě bude nejlepší vyrazit k vodě?

Nelze zase říct, jeďte na Máchovo jezero nebo na Sázavě bude poslední týden v červenci krásné, suché počasí. Spolehlivé předpovědi lze dělat na týden dopředu. Nicméně statisticky nejvyšší roční teploty připadají na poslední třetinu července a na první jeden dva týdny v srpnu.

Upozornil bych ale na velké odchylky. Zejména loni byly čtyři vlny veder, první dvě byly v červenci, pak v srpnu a pak na přelomu srpna a září, dokonce poslední tropický den byl až 17. září; na některých místech dokonce v ten den přesahovaly teploty 33 °C. Může se stát, že bude ideální počasí první týden v září či jindy. To my ještě teď nevíme, takže přesné doporučení nemůžu dát.

Máte už na ČHMÚ zvolené termíny dovolených? Kam pojedete vy?

Jezdíval jsem před 10-15 lety do zahraničí, ale nejsem typ k moři, radši vyrazím do hor nebo na kolo. Teď zůstávám v ČR. Osobně bych si vybral dovolenou na přelomu července a srpna, jak jsem řekl, je to považováno za nejslunečnější období, ale klidně se může stát, že bude lejt jako z konve. Letos jsem si v tomhle období dovolenou vzal. A jestli je v ústavu boj o tenhle termín? Je to častý mýtus, nemůžeme si brát dovolenou, když si předpovíme hezké počasí. Děláme na směny, takže kdyby všichni měli volno, tak by pak neměl kdo hlásit předpovědi. To nejde ani vzhledem k nevyzpytatelnosti počasí samotného.

Věříte na pranostiky? Máte v ústavu ověřené?

Osobně na pranostiky nevěřím a neřídím se jimi, meteorologové je nepoužívají. Ale zakládají se historicky na skutečnosti, pozorovacími metodami si lidé pomáhali předcházet dešťům apod. Jsou ale pranostiky, které se zakládají na skutečnosti, například Ledoví muži letos nezklamali, přišli skoro přesně 12. května. To bývá v cirkulaci atmosféry víceméně pravidelný rys, kdy přijdou poslední mrazíky a nastávají tak poslední studené dny.

No a další takovou naplňující se pranostikou je právě Medard, i když nemusí přicházet načas. Ve středu 8. června nepřijdou žádné deště ani studené počasí, ale statisticky víme, že deště přicházejí.  Některé se zkrátka naplňují, je v nich singularita (pravidelnost), jako například sněhová obleva, která vloni byla výrazná. Tuším, že v Děčíně bylo 26. Prosince okolo 17 °C nad nulou. Pranostiky se vyplňují, ale nelze na ně brát zřetel při sestavování předpovědi počasí.

Fotogalerie
5 fotografií