Česká pojišťovna má nahlášeno téměř 6000 škod za celkem 285 milionů korun. „Naši experti odhadují, že celkový objem škod z bouřkového počasí, které koncem května a začátkem června zasáhlo republiku, překročí 300 milionů korun,“ uvedla mluvčí pojišťovny Ivana Buriánková. Česká pojišťovna má přes 90 procent škod prohlédnutých, 55 procent škod uzavřených a vyplatila několik desítek milionů korun. 

Podobně je na tom i pojišťovna Kooperativa. Té po bouřkách a krupobitích v předchozích týdnech klienti nahlásili 4000 škod za celkem 190 milionů Kč. Nejvíce škod hlásali lidé z Prahy, Středočeského, Jihočeského a Královéhradeckého kraje. Většinou se jednalo o menší škody jako vytopené sklepy, poničené střechy nebo přístřešky a poškozená vozidla, kde škoda nepřesáhne 50.000 Kč. 

Allianz od začátku května nahlásili klienti přes 2200 bouřkových škod. Zhruba 40 procent se týká privátního majetkového pojištění, 35 procent pojištění podnikatelů a firem a čtvrtina autopojištění.

Krupobití a přívalové deště, které byly na řadě míst doprovázeny lokálními povodněmi, způsobily výrazné škody i klientům pojišťovny Generali. Lidé jí nahlásili tisícovku škod za 52 milionů korun. Mezi nahlášenými škodami převládají podle mluvčího Generali Jiřího Cívky zatopené sklepy a přízemní podlaží. Více než třetina škod je zlikvidována.

A Česká podnikatelská pojišťovna za celé období eviduje na 650 škod, jejichž odhadovaná výše dosahuje 41 milionů Kč.

O víkendu bude oblačno, bouřky jen ojediněle 

Silné bouřky a déšť se Česku o víkendu vyhnou. Nad územím republiky bude zataženo s občasnými přeháňkami, bouřky se vyskytnou jen ojediněle nad jihozápadem. Teplota klesne na 16 až 20 stupňů. Vítr bude slabý, ze severozápadu. Vyplývá to z údajů Českého hydrometeorologického ústavu. 

Fotogalerie: Ničivé bouřky v Česku
42 fotografií