Pro duhy na obloze je teď nejlepší období v roce. „Za ideální podmínky mohou letní bouřky a sluníčko, které nyní svítí déle, a může tak na dešťové kapky dopadat ve správném úhlu 40 až 42 stupňů,“ vysvětluje meteoroložka Dagmar Honsová. Barevná podívaná se vytváří díky lomu světla. Sluneční paprsky se při průchodu kapkou rozkládají na jednotlivé barevné složky a opouštějí ji pod různými úhly, které vytvoří duhu. Nejčastěji ji tak můžeme vidět při končící přeháňce, kdy se oblaka částečně protrhají a na obloze vysvitne slunce.

V poledne ovšem duhu nehledejte! Vidět ji totiž nemůžeme, jelikož máme slunce nad hlavou, a paprsky tak nemají správný úhel odrazu.

Dvojitá duha vzniká při intenzivnějších srážkách. Liší se větším poloměrem a opačným seřazením barev. Sekundární duha vzniká dvojnásobným odrazem paprsků uvnitř kapek.

Možná jste si všimli, že duha je občas vybledlejší. A je to proto, že barva, intenzita a šířka barevných oblouků v duze závisí na velikosti dešťových kapek. Pokud jsou veliké 0,5 – 1 mm, je na duze jasně patrná fialová, zelená i červená barva. Při kapkách velkých 0,1 – 0,15 mm je duha téměř bez červené barvy.

Když se na obloze rozprostře duha, je světlejší obloha. Duhový paprsek totiž není jediný, který z dešťové kapky vychází. Mnoho paprsků vystupuje i pod úhly menšími než ten duhový (40 až 42 stupňů), a protože se jedná o směs všech barev, tak je bílý a vytváří více světla uvnitř duhy.

Předpověď 

  • Sobota: skoro jasno, 22 až 26 °C
  • Neděle: polojasno, noc 14 až 10 °C, den 21 až 25 °C
  • Pondělí: zataženo, noc 16 až 12 °C, den 20 až 24 °C
  • Úterý: polojasno, noc 14 až 10 °C, den 20 až 24 °C
  • Středa: polojasno, noc 16 až 12 °C, den 25 až 29 °C

Fotogalerie
6 fotografií