Podle dřívější výstrahy, kterou meteorologové vydali v sobotu před polednem, se mají bouřky večer a v noci vytvářet na celém území Česka v přehřátém vlhkém vzduchu, který má dosahovat nejvyšších teplot v průměru až 35 stupňů Celsia. Místy může v krátké době napršet 50 milimetrů srážek. Lze očekávat rychlé rozvodnění malých toků a zatopení níže položených míst, sklepů a podemletí komunikací. Nejsilnější nárazy větru mohou dosahovat rychlosti kolem 90 kilometrů v hodině.  

Kde jsou v Česku bouřky a déšť? Podívejte se na meteoradar.  

Krátce po poledni se bouřky objevily v předhůří Šumavy na Českobudějovicku, Českokrumlovsku, Prachaticku, Strakonicku a Písecku. Odpoledne se prohnaly od okresu Český Krumlov přes České Budějovice, Tábor, Jindřichův Hradec a okres Pelhřimov. 

Silná bouřka, přívalový déšť a silný vítr zasáhly v sobotu po druhé hodině odpoledne i Liberecko a Českolipsko. Na většině míst spadlo během hodiny až 30 milimetrů srážek. Popadané stromy zastavily provoz na dvou železničních tratích a zablokovaly i řadu silnic. Hasiči museli odklízet desítky popadaných stromů, čerpali vodu a pomáhali i s evakuací skautů.  

Ještě před příchodem bouřek na území České republiky padaly teplotní rekordy. Překonány byly na více než polovině stanic, které sledují počasí déle než 30 let. Nejtepleji bylo v Ostravě-Porubě, kde meteorologové naměřili 36,2 stupně Celsia.

Fotogalerie
12 fotografií