Záchranáři do tábořiště nedaleko Nových Mlýnů na Litovelsku vyráželi dnes kolem druhé hodiny ráno. „Strom či větší větev měla spadnout na dva stany, oznamovatelé nedokázali přesněji určit počet zraněných či to, zda nezůstal někdo po pádu zavalený uvnitř stanu,“ uvedl mluvčí hasičů a záchranné služby Zdeněk Hošák.

Zdravotníci na místě ošetřili třiačtyřicetiletého muže. Pacienta s poraněním dolní končetiny v oblasti bérce poté převezli na urgentní příjem Fakultní nemocnice v Olomouci.

Hasiči kvůli bouřkám či vydatnějším dešťům vyráželi v Olomouckém kraji do terénu až do dnešních časných hodin, zaznamenali celkem sedm případů, během kterých odstranili několik popadaných stromů a větších větví. V Mohelnici v ulici Petra Bezruče spadla suchá bříza na vůz a chatu. „Hasiči zde odstranili dalších zhruba pět stromů s nebezpečím možného pádu,“ popsal mluvčí hasičů.


V Brodku u Přerova hasiči vytahovali osobní vozidlo ze zatopeného podjezdu pod železničním přejezdem. Pomocí plovoucího čerpadla odčerpali zhruba půl metru vody a pročistili ucpanou kanalizaci. Hasiči zasahovali u popadaných stromů například také v Hraničních Petrovicích a Domašově u Šternberka, v obou případech šlo o pády stromů na komunikace.

Míří k vám přeháňky nebo bouřky? Sledujte radar, ať vás nepřekvapí – ZDE

Problémy mělo hlavně Karvinsko

Noční bouřka se silným deštěm a větrem působila v Moravskoslezském kraji problémy hlavně na Karvinsku. Hasiči tam odstraňovali popadané stromy nebo čerpali vodu. Od osmé hodiny večer do zhruba třetí ráno museli vyjíždět k asi dvaceti zásahům, řekl Jakub Kozák z Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje. Nikdo nebyl zraněn.

Nejčastěji zasahující jednotky odstraňovaly stromy spadané přes silnice, ve dvou případech vítr poškodil plechové střechy. Zásahy u stromů komplikoval fakt, že větve často poškodily či strhly elektrické vedení. Na několika místech museli hasiči rovněž čerpat vodu, především ze zatopených sklepů či podchodů, čistili rovněž ucpané střešní svody,“ uvedl Kozák.

Podle něj se situace zklidnila až okolo čtvrté ráno, následky počasí ale hasiči odstraňovali ještě během nedělního dopoledne.

V sobotu bylo nejvíce postiženo Liberecko

Po sobotních bouřkách jsou na Liberecku stovky domácností bez elektřiny. "Aktuálně je hlášeno deset poruch na vysokém napětí a další na nízkém," řekla dnes mluvčí ČEZ pro severní Čechy Soňa Holingerová. Na Liberecku jsou hlášeny dvě poruchy na vysokém napětí, bez dodávek proudu je zejména oblast Českodubska - Hradčany, Letařovice, Libíč, Záskalí a Žďárek. Ještě větší problémy jsou ale na Jablonecku zejména v oblasti Rádla, Rychnova u Jablonce, Proseče nad Nisou, Maršovic nebo Jistebska.

Kvůli popadaným stromům a větvím je na mnoha místech přerušeno elektrické vedení, rozbité izolátory, spadla také jedna trafostanice. Nejhorší je podle Holingerové situace v oblasti Rádla a Proseče nad Nisou, kde je dlouhá linka vedení poškozena na několika místech. "Předpokládáme, že většinu poruch se podaří zvládnout ještě během dnešního dne, nasadili jsme na opravy všechny čety a povolali i externí posily. Na některých místech nám ale komplikují práci pořadatelé závodu Rallye Bohemia, kteří naše techniky nechtějí do postižených míst pustit," uvedla Holingerová.

Bouřka a přívalové deště za sebou zanechaly nejen popadané stromy, ale i ucpanou kanalizaci. Hasiči vyjížděli zhruba k 200 událostem, v terénu bylo 36 jednotek.

V Liberci byl zasažen elektrickým proudem při vytahování šňůry ze zásuvky jeden z účastníků sportovní akce, původní informace policie hovořily o tom, že byl zasažen bleskem. V Libereckém kraji spadlo až 25 milimetrů srážek a při bouřce foukal silný vítr. Bez větších problémů přešla bouřka přes Ústecký kraj.

Fotogalerie
8 fotografií