Výstraha pro velmi vysoké teploty platí pro většinu krajů Česka. Vlastně pro všechny s výjimkou Karlovarského, uvedl na svých stránkách Český hydrometeorologický ústav. Platnost výstrahy je od 11:00 do 19:00. Nejvyšší denní teploty se očekávají v pondělí kolem 30 až 35°C.

„Zvlněná studená fronta bude postupovat přes Německo zvolna k východu a během dne začne ovlivňovat počasí u nás. Před ní k nám bude vrcholit příliv velmi teplého vzduchu od jihu,“ popisují meterologové situaci.

„Nejvyšší denní teploty budou překračovat v nižších a středních polohách 31 stupňů Celsia, nepatrně chladněji bude jen v Karlovarském kraji. Naopak v Jihomoravském kraji překročí nejvyšší teploty místy 34 stupňů,“ sdělili pracovníci ČHMÚ.

Přílišné osvěžení se nedá očekávat ani od větru, který by měl mít rychlost zhruba 3 až 7 m/s, v bouřkách ovšem přechodně zesílí.

Kudy projdou bouřky? Sledujte meteoradar ZDE

Již v úterý se však očekává přechod studené fronty, už během pondělního odpoledne v Čechách a večer a v noci na úterý i na Moravě a Slezsku přijdou po vedrech silné bouřky.

Místy se podle meteorologů může objevit přívalový déšť, kdy během krátké doby spadne kolem 40 milimetrů srážek, tedy 40 litrů na metr čtvereční. Bouřky zřejmě přinesou i silný nárazový vítr a krupobití. Změna v počasí srazí teploty na středeční maxima 18 až 22°C. Jde tedy o nemalý teplotní šok. A nedobrou zprávu pro léta lačné Čechy.

„Nyní to vypadá, že pondělní den bude vůbec nejteplejším dnem a příštích 14 dní budeme vůbec rádi, když budou teploty kolem dvacítky. V nejbližších 14 dnech nás tedy takové skoky nečekají. Nicméně tento charakter počasí, že jeden den je přes třicet a druhý den výrazné ochlazení i o více než 10°C, je spíš typický pro české léto, než to, co se vyskytovalo loni, když byly skoro čtyřicítky a neustále,“ vysvětluje pro Blesk.cz meteoroložka Dagmar Honsová.

„V Česku se mění počasí v průměru každé čtyři dny, když se studené severní proudění mění s tím teplým jižním nebo naopak v tomto případě, tak pak jsou ty propady 15°C běžné. Tyto výkyvy sice dělají velmi špatně meteosenzitivním lidem, velmi špatně dělají i všem zvířatům, nicméně je to pro naše podmínky, řekla bych, typické. Když se podíváme od 60. let, jak se vypočítávají průměry, tak ty všechny zahrnují tyto obrovské teplotní skoky,“ dodává odbornice z Meteopressu, která stojí i za portálem nebenadhlavou.cz.

Kdy a kde se mohou bouřky vyskytnout, upřesní ČHMÚ v pondělí dopoledne. Kvůli pondělnímu vedru však doporučují meteorologové lidem, aby omezili tělesnou zátěž, nepobývali v největším horku na přímém slunci a používali krémy, sluneční brýle a pokrývky hlavy. Měli by také dávat pozor na malé děti a starší nebo nemocné lidi a v žádném případě by neměli nechávat děti či zvířata ve stojících autech.

Fotogalerie
25 fotografií