Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v aktuální výstraze uvedl, že řeky budou kulminovat většinou ve čtvrtek večer, některé až v noci a během pátku. Srážky budou během dnešního večera postupně slábnout. 

Pršet bude zejména na horách na severu a severozápadě země, kde za 12 hodin může spadnout 35 milimetrů srážek na metr čtvereční. „Na návětří Krušných, Jizerských hor a Krkonoš můžou ojediněle dosahovat úhrny i přes 50 milimetrů za 12 hodin,“ uvedli meteorologové. 

Hrozí i Vsetínská Bečva a Ondřejovice

Prvního povodňového stupně dosáhla i Vsetínská Bečva ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku a Ondřejnice v Kozlovicích na Frýdecko-Místecku.

„Už dopoledne tam budou ty trvalé srážky ustávat. Odpoledne očekáváme už jenom přeháňky. Přeháňky budou i v noci, ale už nebude ten trvalý déšť, takže přísun vody už nebude takový,“ uvedl Eduard Jarcovják z Regionálního předpovědního pracoviště českého hydrometeorologické ústavu v Ostravě. Očekávají, že bude kulminovat pravděpodobně odpoledne. 

Meteorologové nevylučují, že by hladina mohla dosáhnout výšky blížící se druhému povodňovému stupni, tedy stavu pohotovosti, který je platný od výšky 200 centimetrů. 

V Kozlovicích dosáhla Ondřejnice prvního stupně ve čtvrtek po třetí hodině ráno, když hladina dosáhla 136 centimetrů. O čtyři hodiny později pak stav vody poklesl k normálu, aby pak v deset hodin znovu stoupl na úroveň stavu bělosti. Podle mluvčího Povodí Odry Čestmíra Vlčka je možné, že se podobná situace bude opakovat i na dalších místech Povodí Odry. Nikde by ale nemělo dojít k ohrožení zastavených míst.

Hladiny řek se můžou zvednout i na malých a středních tocích

Některé řeky, které odvodňují zejména Český les, Šumavu, Novohradské hory a Brdy, mohou během dne dosáhnout první povodňový stupeň. V povodí Lužické Nisy, horní Jizery a na Kamenici čekají hydrologové vyhlášení druhých stupňů, na Smědé možná i třetího. Kulminace se na těchto řekách čeká během noci a pátku

Ojediněle se hladiny řek podle ČHMÚ zvednou i na malých a středních tocích v ostatních povodích, které budou zasaženy intenzivními srážkami. Na většině toků se má situace zklidnit ve čtvrtek večer. 

Prudké deště na Plzeňsku způsobily 6. června odpoledne lokální záplavy ve Šťáhlavech či Nezvěsticích: 

Fotogalerie
10 fotografií