Babka, odborně hřib žlutomasý, patří mezi houbaři k hojně sbíraným druhům. A to zejména proto, že obvykle nehrozí záměna s jedovatými houbami. „Kvalitou mají však babky ke klasickým hřibům daleko, dužnina je měkká a trpí velkou červivostí,“ upozorňuje nadšený houbař a amatérský mykolog Dalibor Marounek, který v okolí Roudnice nad Labem nasbíral obyčejné i vzácné druhy babek.

Fotogalerie: Letošní rok přeje houbám: Houbaři si z…
77 fotografií

Houby rostou po celém Česku

Houby v Česku rostou, jejich růst je na středním stupni, téměř všude se něco najde, říká Jaroslav Landa z České mykologické společnosti. Více podle něj rostou v podhůří v okrajových částech republiky, jako jsou Krkonoše nebo Šumava. Na své si přijdou ale i houbaři na Vysočině i na Moravě poblíž Slovenska, slabší je to v Praze a okolí, ale i zde se situace zlepšila.

„Není to maximální růst, ale je to docela slušné a druhově také bohaté,“ uvedl Landa. Houby podle něj dobře reagují na deště, půda už je saturovala, je teplo a počasí není už tak kontrastní jako v minulých týdnech.

Opět začaly růst hřiby, v Praze třeba hřib červený. Rostou i holubinky a muchomůrky. Vedle jedlých růžovek najdou houbaři ale i muchomůrku tygrovanou, která je prudce jedovatá. Kvůli ní bylo letos už poměrně dost otrav, upozornil Landa. Z jedovatých hub začínají růst také vláknice, které se ale dobře poznají. V trávě mohou lidé najít špičky a pečárky.

Příznivá situace by podle Landy mohla týden vydržet, dál si netroufl odhadovat. „Je před námi celý srpen, který je horký měsíc, bude záležet na intenzitě srážek, jak terén proschne,“ dodal.

Fotogalerie
10 fotografií