Babka, odborně hřib žlutomasý, patří mezi houbaři k hojně sbíraným druhům. A to zejména proto, že obvykle nehrozí záměna s jedovatými houbami. „Kvalitou mají však babky ke klasickým hřibům daleko, dužnina je měkká a trpí velkou červivostí,“ upozorňuje nadšený houbař a amatérský mykolog Dalibor Marounek, který v okolí Roudnice nad Labem nasbíral obyčejné i vzácné druhy babek.
Houby rostou po celém Česku
Houby v Česku rostou, jejich růst je na středním stupni, téměř všude se něco najde, říká Jaroslav Landa z České mykologické společnosti. Více podle něj rostou v podhůří v okrajových částech republiky, jako jsou Krkonoše nebo Šumava. Na své si přijdou ale i houbaři na Vysočině i na Moravě poblíž Slovenska, slabší je to v Praze a okolí, ale i zde se situace zlepšila.
„Není to maximální růst, ale je to docela slušné a druhově také bohaté,“ uvedl Landa. Houby podle něj dobře reagují na deště, půda už je saturovala, je teplo a počasí není už tak kontrastní jako v minulých týdnech.
Opět začaly růst hřiby, v Praze třeba hřib červený. Rostou i holubinky a muchomůrky. Vedle jedlých růžovek najdou houbaři ale i muchomůrku tygrovanou, která je prudce jedovatá. Kvůli ní bylo letos už poměrně dost otrav, upozornil Landa. Z jedovatých hub začínají růst také vláknice, které se ale dobře poznají. V trávě mohou lidé najít špičky a pečárky.
Příznivá situace by podle Landy mohla týden vydržet, dál si netroufl odhadovat. „Je před námi celý srpen, který je horký měsíc, bude záležet na intenzitě srážek, jak terén proschne,“ dodal.