S náledím na silnicích by měli počítat zejména lidé v Plzeňském a Jihočeském kraji. Výstraha se pak vztahuje na všechny kraje s výjimkou Olomouckého a Moravskoslezského kraje a platí do pondělních 10 hodin dopoledne. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

„Teploty vlhkých povrchů budou v západní polovině území klesat většinou pod bod mrazu a bude se místy tvořit náledí,“ uvedl ČHMÚ, podle kterého lze proto čekat náledí hlavně v místech, kde napadne sníh. Meteorologové současně nevyloučili, že obdobná situace se bude opakovat i v dalších dnech.

Chladné počasí už na některých místech v Česku přidělalo práci silničářům. Na Vysočině sypali v noci na dnešek hlavní tah I/34 mezi Humpolcem a Havlíčkovým Brodem, kde hrozilo namrzání vozovky. Jinde problémy hlášeny nebyly, uvedl dispečer krajské správy a údržby. Padal v neděli déšť se sněhem a teplota byla k ránu do dvou stupňů, k nule klesla hlavně na Pelhřimovsku. Řidiči by měli podle silničářů jezdit se zvýšenou opatrností také na Žďársku.

Mokré silnice mohou namrzat

Nyní jsou silnice na Vysočině holé a mokré, na Havlíčkobrodsku byla nad ránem místy mlha. Přes den bude v kraji převážně oblačno s ojedinělými přeháňkami, většinou sněhovými, uvedl Český hydrometeorologický ústav. Odpolední teploty budou nejvýše mezi dvěma až šesti stupni Celsia.

Na silnicích v Krušných horách leží místy zbytky rozbředlého sněhu, sjízdné jsou s opatrností. V nižších polohách Ústeckého kraje potíže se sjízdnosti nejsou, vyplývá z informací silničářů. Silničáři nabádají k opatrnosti na silnicích prvních i nižších tříd. Zbytky rozbředlého sněhu leží především ve vyšších polohách na Mostecku a Chomutovsku. Silnice jsou s opatrností sjízdné, místy se objevují sněhové přeháňky.

Sjízdnost s vyšší opatrností

Všechny silnice v Jihočeském kraji jsou sjízdné, zhruba 40 procent z nich se zvýšenou opatrností. Pozor si řidiči musí dát zvlášť na Lipensku, Vimpersku a Kaplicku. Zhruba polovina všech posypových vozů byla v noci v terénu.

Na silnicích v nejvyšších polohách Orlických hor leží slabá vrstva uježděného sněhu, která je krytá posypem. Ostatní silnice v Královéhradeckém kraji jsou sjízdné bez omezení, na Náchodsku je místy mlha.

Fotogalerie
4 fotografie