Silnice nižších tříd v horských oblastech Libereckého kraje udržované inertním posypem jsou namrzlé. V místech, kde není posyp, může být na vozovce led. V nižších a středních polohách kraje byly ráno teploty jeden až dva stupně nad nulou, v Jizerských horách i západní části Krkonoš mrzne. Hlavní tahy a chemicky udržované silnice nižších tříd jsou v Libereckém kraji převážné vlhké nebo mokré a sjízdné se zvýšenou opatrností.

Na území celého Kraje Vysočina se ve čtvrtek ráno na některých úsecích silnic může tvořit námraza, místy se vyskytuje mlha. Všechny silnice jsou sjízdné. V okolí Nového Města na Moravě začala platit dopravní omezení kvůli Světovému poháru v biatlonu. „Během noci pracovalo na údržbě silnic přes 60 sypačů. Nejvíc na Jihlavsku, nejméně na Třebíčsku,“ řekl Jiří Havel z dispečinku Krajské správy a údržby silnic.

Ve Zlínském kraji komplikuje dopravu sněžení

Ve Zlínském kraji zase místy komplikují dopravu sněhové přeháňky, v nižších polohách mrholí. Silnice jsou převážně mokré po chemickém ošetření, na horách Vsetínska je pokrývá vrstva zledovatělého sněhu. Sjízdné tak jsou jen se zvýšenou opatrností, vyplývá z údajů Ředitelství silnic a dálnic ČR. V kraji je oblačno až zataženo, místy fouká slabý vítr. Na Uherskohradišťsku snižuje viditelnost mlha. Teplota se ráno pohybovala od minus čtyř do plus dvou stupňů Celsia.

Na jižní Moravě jsou silnice nižších tříd sjízdné se zvýšenou opatrností. Leží na nich vrstva sněhu, která je krytá posypem. Hlavní tahy jsou ošetřené chemicky, uvádějí dnes na svém webu silničáři.

Do víkendu nás čeká sníh a ledovka

Ve čtvrtek bude během dne postupně polojasno. Ojediněle se mohou místy objevit mrholení, sněžení, mrznoucí mlhy nebo náledí. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat od –1 do 3 °C. V tisíci metrech na horách až kolem –2 °C. I pátek bude ve znamení slabého sněžení. Navíc se může objevit mrznoucí mrholení a tvorba slabé ledovky. Místy skoro jasno až polojasno. Ojediněle mlhy, i mrznoucí. Nejvyšší denní teploty –2 až 2 °C.

Ani o víkendu se počasí nijak neumoudří. V sobotu nás podle meteorologů čeká sice místy jasno až polojasno, ale i nadále se bude objevovat ojediněle slabé sněžení, mrznoucí mrholení s možností tvorby slabé ledovky. Rtuť teploměru nevystoupí přes den nad 2 °C. V neděli bude ze začátku dne polojasno, ale během dne na nás čeká oblačná až zatažená obloha s teplotami mezi –2 až 2 °C. 

Mrzunout bude ještě před Vánoci. „Ojediněle budou mlhy, i mrznoucí. Přechodně i polojasno. Nejnižší noční teploty –1 až –6 °C, při malé oblačnosti kolem –8 °C. Nejvyšší denní teploty –2 až +3 °C,“ slibují meteorologové.

Na horách už plní sjezdovky milovníci sněhu:
Fotogalerie
18 fotografií