Podle předpovědi meteorologů bude přes Česko v noci na neděli a v neděli přes den postupovat studená fronta. Srážky spojené se studenou frontou budou nastupovat od severozápadu až severu nad ránem a během dopoledne se rozšíří na většinu území ČR. „Vzhledem k předpokládanému teplotně inverznímu zvrstvení atmosféry se budou střídavě vyskytovat jak sněhové, tak dešťové srážky, které budou místy při teplotách pod nula stupňů mrznoucí s tvorbou ledovky,“ uvedl ČHMÚ.

Nízký stupeň nebezpečí tvorby ledovky platí podle meteorologů od nedělní třetí ráno do 10:00 pro Prahu, kraj Středočeský, Karlovarský, Plzeňský, Královéhradecký, Liberecký a Ústecký. Zbytek republiky vyjma Zlínského a Jihomoravského kraje může ledovka při mrznoucích srážkách zasáhnout od nedělní šesté ráno do 15:00, Zlínský a Jihomoravský kraj o tři hodiny později.

Za studenou frontou se bude postupně teplotní inverze rozrušovat a pravděpodobnost výskytu mrznoucích srážek bude klesat. V polohách nad 500 metrů budou postupně jen sněhové srážky, podle meteorologů může napadnout i kolem pěti centimetrů nového sněhu, v nižších polohách se bude jednat o déšť se sněhem. Náledí a zmrazky se budou ojediněle vytvářet také večer a v noci na pondělí, dodal ČHMÚ.

Fotogalerie
7 fotografií