V pondělí před šestou hodnou ráno již byla koncentrace prachu za 24 hodin na většině stanic pod 100 mikrogramů. Vyšší zůstávala jen ve Věřňovicích, Havířově a Rychvaldu na Karvinsku a Ostravě-Radvanicích.

Už v neděli byla smogová situace odvolána  na Třinecku, kde od pátku platila i takzvaná regulace, při níž musí některé podniky omezovat výrobu. Situace platí v kraji nadále pro aglomeraci Ostrava, Karviná a Frýdek-Místek. 

Kde ještě platí regulace?

V pondělí skončila smogová situace i ve Zlínském kraji. Naopak v okolí Hradce, na Trutnovsku nebo na Plzeňsku stále platí výjimečná situace. V okolí Plzně by se situace neměla zlepšit ani v průběhu nastávajícího týdne, vyplývá to tak z odhadů meteorologů.

V Ústeckém kraji platí smogová situace také. Nejhůře se lidem dýchá na Děčínsku a Mostecku. „Je málo pravděpodobné, že by se stav ovzduší v nejbližších dnech zlepšil. Na druhou stranu není situace tak špatná, aby musel být vyhlášen stav regulace, kdy by musely některé podniky omezit výrobu,“ řekl v pondělí Radek Tomšů z ústecké krajské pobočky českého hydrometorologického ústavu (ČHMÚ).

Meteorologové za smogové situace doporučují lidem, aby omezili pobyt venku a zdrželi se zvýšené fyzické zátěže. Doporučení platí zejména pro osoby s chronickými dýchacími potížemi nebo srdečními onemocněními, starší lidi a malé děti. Meteorologové také doporučují, aby lidé co nejvíce omezili cestování auty a přednostně používali veřejnou dopravu.

V pondělí ráno byla smogová situace odvolána také ve Zlínském kraji. Trvá ještě kromě části Moravskoslezského kraje v dalších osmi regionech České republiky, z toho ve třech platí i regulace.

Smogová situace se vyhlašuje ve chvíli, kdy hodnota dvanáctihodinové průměrné koncentrace polétavého prachu překročí aspoň na polovině meteorologických stanic 100 mikrogramů na metr krychlový a zároveň se pro dalších 24 hodin neočekává pokles.

Fotogalerie
15 fotografií