„Ve středu večer a v první polovině noci na čtvrtek bude přes Moravu a Slezsko postupovat od jihozápadu další pásmo sněžení, jehož intenzita může místy přesáhnout 6 cm/3 hod. Celkový úhrn nového sněhu dosáhne pěti až 12 cm,“ varují meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu.

Čtvrteční ráno začne mrznoucím deštěm, který se ze západních Čech postupně rozšíří i nad zbytek republiky, přidat se mohou také mrznoucí mlhy. Řidiči tak musejí i v závěru týdne počítat s ledovkou. V noci teploty spadnou k až -8 °C a přes den bude sněžit, rtuť teploměru bude kolísat mezi -2 °C až 2 °C.

Kde právě teď chumelí? Podívejte se na radar ZDE

Chodníky a silnice budou klouzat i v pátek, kdy bude počasí velmi podobné jako předchozí den. Při malé oblačnosti se ale může začít oteplovat a to až na 5 °C.

Oteplení dlouho nevydrží

Ledovka v Česku zůstane i o víkendu. V sobotu a neděli bude místy sněžit, objevit se může i déšť se sněhem. V porovnání s minulým víkendem se „ohřejeme“. Přes den totiž teploměry zůstanou na 5 °C.

Zima se rozhodně neloučí

Už v pondělí se ale začne znovu ochlazovat. „Nejnižší noční teploty -1 až -5 °C, při zmenšené oblačnosti kolem -7 °C. Nejvyšší denní teploty 0 až +4 °C,“ uvádí web Českého hydrometeorologického ústavu. A přituhovat bude i v průběhu týdne, kdy v noci teploty spadnou až k -13 °C.

Zamrzají i léčivé prameny

V Karlovarském kraji zamrzají v letošní zimě i některé minerální prameny. Záleží na jejich teplotě i chemickém složení. V Mariánských Lázních například led obalil vývěr Antoníčkova pramene, v Karlových Varech je kvůli namrzání omezen přístup i k venkovnímu vývěru Vřídla, zjistila ČTK.

Podle jednatele Technických a dopravních služeb Mariánských Lázní Daniela Javůrka volně přístupné prameny ve městě zamrzají často. „Mariánské Lázně leží relativně vysoko, téměř 600 metrů nad mořem, takže i když není tak silná zima jako letos, prameny zamrzají. My se staráme spíš o to, aby kolem nich bylo bezpečno, do samotných pramenů nezasahujeme a necháváme je vyvěrat,“ řekl Javůrek ČTK.

Podívejte se, jak zima „zavařila“ řidičům:

Fotogalerie
46 fotografií