V Galicii na severozápadě Španělska byly přerušeny dodávky elektřiny více než 180 tisícům domácnostem. Příčinou byly popadané stromy na rozvody elektřiny, u města Silleda dokonce bouře strhla několik stožárů elektrického vedení.

Stromy popadaly i na silnice a koleje, takže v některých případech železničáři cestujícím zajišťovali náhradní autobusovou dopravu. Právě při odstraňování spadlého stromu zemřel u španělské obce Muras nedaleko přístavu Ferrol jeden muž. Další lidé se zranili při autonehodách, když narazili na popadané kmeny. Nejvíce postiženy byly provincie La Coruňa a Pontevedra, kde bylo od soboty ohlášeno na 1500 incidentů.

Ve Francii jen v departementech Gironde, Charente a Charente-Maritime zasahovali záchranáři od soboty téměř tisíckrát. Zpravidla se podle deníku Le Figaro jednalo o spadané stromy, střechy a sloupy elektrického vedení, nikdo ale nebyl vážně zraněn.

Zatímco v sobotu komplikovala život obyvatel především u západního pobřeží Francie bouře Leiv, v neděli ohrožuje oblast bouře Marcel. Provázejí ji vichry o rychlosti 140 kilometrů v hodině, které by mohly ještě zesílit, především u Pyrenejí, varuje meteorologická služba. Úřady hovoří o značných škodách a vyhlásily pohotovost v celkem 11 departementech a v Andoře.

Francouzské úřady vyzvaly starosty měst a obcí, aby přijali bezpečnostní opatření na ochranu obyvatel. Nejpozději od dnešního poledne by lidé rozhodně neměli pořádat akce pod širým nebem, chodit do parků, mezi stromy a na pobřeží. Již v sobotu regionální úřady doporučily obyvatelům, aby do odvolání pokud možno nevycházeli ven.

Fotogalerie
14 fotografií